1 op 39 baby's is ivf-kind

Het aantal bevruchtingen via reageerbuis (ivf) in Nederland neemt nog steeds toe. Het aantal behandelingen in de dertien ivf-centra ligt nu op meer dan zestienduizend per jaar.

Het aantal meerlingen daalt. In 2007 was 14,6 procent van de zwangerschappen een meerlingzwangerschap, voornamelijk tweelingen. Vijf jaar geleden was nog een kwart van de zwangerschappen een meerlingzwangerschap. Het aantal meerlingen - tweelingen vooral - daalt omdat ivf-centra tegenwoordig niet meer dan twee embryo's na bevruchting in het lab terugplaatsen in de baarmoeder, soms zelf maar een. ‘Om het gezondheidsrisico voor moeder en baby te reduceren’, verklaart gynaecoloog Jan Kremer van het UMC St Radboud in Nijmegen, dat de ivf-cijfers bijhoudt.

De kans op een doorgaande zwangerschap is de afgelopen tien jaar gestegen van 18 procent in 1996 naar nu 24,4 procent. Of wel een kwart van de ivf-behandelingen resulteert direct na één poging in een zwangerschap. Dit succespercentage neemt toe door het toegenomen gebruik van de icsi- techniek. Daarbij wordt een zaadcel direct met een minipipet in de eicel gespoten.

De injectie van een zaadzel in de eicel. (ANP) Beeld
De injectie van een zaadzel in de eicel. (ANP)
Meer over