Productiviteit

Een baaldag tijdens het thuiswerken nóg vervelender? Zo ga je ermee om

Voordeel van het thuiswerken: niemand ziet het als je een baaldag hebt. Nadeel: gewoon achter je bureau plaatsnemen en doen alsof je productief bent, kan niet meer. Hoe ga je tijdens het thuiswerken om met een dag waarin er gewoon niet zoveel uit je vingers komt?

Een baaldag tijdens het thuiswerken nóg vervelender? Zo ga je ermee om Beeld Matteo Bal
Een baaldag tijdens het thuiswerken nóg vervelender? Zo ga je ermee omBeeld Matteo Bal

Toen ik laatst aan iemand vertelde dat ik journalist ben en artikelen schrijf voor de kost vroeg zij: ‘maar hoe doe je dat dan als je een keer geen inspiratie hebt?’ In eerste instantie vond ik dat heel aandoenlijk, het romantische beeld dat ze had van een broodschrijver. Maar aangezien ik geen robot ben, heb ook ik wel eens dagen dat ik maar blijf staren naar de knipperende cursor.

Sinds het thuiswerken voelen die baaldagen nét wat onprettiger. Voorheen kon je je nog verschuilen achter praatjes met collega’s, brainstorms en een iets te uitgebreide lunch met teamgenoten. Er heerste namelijk een werkcultuur die draaide om ‘domweg aanwezig zijn’, schreef de Belgische krant de Morgen onlangs. ‘Als je mensen achter hun computer zag zitten, dan had je de indruk dat ze werkten. En dat ze niet even een wasje draaiden’, aldus Sarah De Groof, juridisch adviseur bij hr-dienstenbedrijf Acerta, tegen de krant.

In de Morgen pleit De Groof er dan ook voor dat werknemers meer afgerekend moeten worden op hun prestaties en niet op hoeveel uren ze maken. Voor veel thuiswerkers is dat inmiddels meer en meer het geval. Goed nieuws, want dat is eerlijker én uit talloze onderzoeken blijkt dat autonomie bijdraagt aan het werkgeluk van werknemers.

Maar nu de nadruk meer ligt op je prestaties en minder op het aanwezig zijn, stijgt de druk om constant productief te zijn. Ook gaan thuiswerkers waarschijnlijk sneller ‘overpresteren’. Dat bleek althans uit Nederlands onderzoek uit 2012, toen ‘het nieuwe werken’ zijn intrede deed bij de overheid. Werknemers voelen zich zo schuldig als ze even een half uurtje iets anders doen, dat ze die tijd ruimschoots inhalen en er vaak nog een schepje bovenop doen.

Na een baaldag thuis is je reflex waarschijnlijk om door te blijven ploeteren. Zo ga je steeds langer door, zonder dat het effectief is. Geen goed idee, maar wat kun je dan wel doen als het werken even niet lukt?

Stop met werken als je niet productief bent

Nu je bent verlost van de priemende blik van je collega’s en micro-managende baas kun je iets anders doen, zonder dat iemand het merkt. Dat is niet erg, dat is slim. Want wie blijft zwoegen, verdoet juist de tijd van de werkgever.

‘Veel mensen voelen zich schuldig als ze niet werken, dus dan blijven ze achter hun laptop zitten, ook al werkt het niet. Zo ga je misschien steeds langer door en kom je in een negatieve spiraal terecht’, aldus Alex Malone eerder in deze krant. Ze is eigenaar van Meetings in the Sun, een bedrijf dat werkvakanties organiseert en kennis en inspiratie deelt over remote werken.

Haar tip daarom: stop met werken als je niet productief bent. ‘Sinds ik zelf op die manier werk, merk ik dat ik veel meer gedaan krijg.’

Omarm de somberheid, maar ga niet zwelgen

Achter je computer vandaan gaan als je niet productief bent, betekent niet dat je de hele dag lamlendig in bed moet liggen. Volgens hoogleraar geestelijke gezondheidsbevordering Ernst Bohlmeijer kan het al helpen om tien minuten ademhalingsoefeningen te doen.

Heb je bijvoorbeeld last van concentratieproblemen door de coronablues? Probeer dit dan te accepteren. Bohlmeijer: ‘Opmerken dat die sombere emoties er zijn, en dan weer verder.’ Zo train je ook je veerkracht.

Heb vertrouwen in je eigen kunnen

Dé manier om schuldgevoelens over een niet-productieve dag te laten verdwijnen, is toch wel: werken aan je zelfvertrouwen.

‘Ik coachte eens een werknemer die niet ’s middags met mij wilde afspreken, omdat zijn collega’s dan misschien zouden denken dat hij er de kantjes van afliep’, zei organisatieadviseur Jan Hille Noordhof, eerder tegen deze krant. ‘Je mag vertrouwen hebben in je eigen kunnen. Jij weet toch dat je jouw werk serieus neemt, dan is het niet nodig je iets aan te trekken van wat collega’s misschien denken.’

FACEBOOKGROEP DE WERKGIDS

Hoe kun je efficiënter werken? Hoe pak je het aan als je een nieuwe baan wil? Verdien je wel genoeg? En hoe sla je je door een functioneringsgesprek heen? In de Facebookgroep de Volkskrant Werkgids delen we artikelen over werk en carrière. Meld je aan en deel zelf ook vragen en tips.

Meer over