TV-recensieJulien Althuisius

De werkelijkheid kan altijd nog onwerkelijker, bewees minister Grapperhaus op de fiets

null Beeld

Ferd Grapperhaus, onze minister van Justitie en Veiligheid, was zaterdag op pad met de politie in Amsterdam. Op beelden van het NOS Journaal was zaterdagavond te zien hoe de minister geflankeerd door twee agenten door het Vondelpark fietste. Het leverde, onbedoeld, schitterende televisie op. Grapperhaus – vestje-pufferjas-sjaaltje – reed op een zwarte stadsfiets. Voorop een zwart kratje, dat ogenschijnlijk leeg was, maar waarin hij zijn stoere teksten bewaarde. Op enig moment remde Grapperhaus af. ‘Daar, deze drie chickies’, zei de minister, alsof het zaterdagnacht was en hij met zijn maten door de stad struinde. Hij stuurde zijn fiets het grasveld op. ‘Goed hoor jongens, lekker picknicken’, zei hij tegen drie piepjonge meisjes die keurig op afstand van elkaar zaten, ‘maar wel de anderhalve meter hè.’ Wie nog in de veronderstelling was dat de werkelijkheid niet onwerkelijker kon, wist na dit item wel beter.

Ferd Grapperhaus op patrouille in Amsterdam. Beeld
Ferd Grapperhaus op patrouille in Amsterdam.

Even later op de avond heetten Tijs van den Brink en Giovanca Ostiana de kijker welkom bij weer een aflevering van Op1. Nu het land in de ban is van het coronavirus komt de talkshow per decreet van NPO ook in het weekend op televisie – zodat we niet vijf, maar zeven avonden per week dezelfde gesprekken kunnen aanhoren. Zaterdagavond zat meesterviroloog Ab Osterhaus aan tafel om de nieuwste cijfers te duiden. Hij was voorzichtig optimistisch, maar waarschuwde voor ‘onderrapportage’. Voorts boog Osterhaus zich over het mondkapjes-vraagstuk. De afgelopen weken hebben we met zijn allen afgesproken dat mondkapjes geen significant nut hebben. Maar nu in de Verenigde Staten toch aangeraden wordt ze wel te dragen, kan hier de discussie opnieuw beginnen. Osterhaus had verschillende soorten mondkapjes voor zich liggen en ze hadden allemaal verschillende vormen van nut. Conclusie: ‘Als er genoeg mondkapjes zouden zijn, moeten we ze toch dragen.’

Daarna mocht de Vlaamse psychiater en filosoof Damiaan Denys het opiniestuk dat hij voor NRC Handelsblad had geschreven nog eens overdoen op televisie. Denys vindt de aandacht voor het coronavirus ‘disproportioneel’ en vroeg zich af of de maatregelen nog wel in verhouding staan tot het gevaar. Wegen de kosten tegen de baat op? De avond ervoor, in hetzelfde programma, had Jort Kelder een minder subtiele, maar gelijkende knuppel in het hoenderhok proberen te gooien. Alleen werd hij, in tegenstelling tot Denys, door de meningenpolitie van het open gesticht dat Twitter tegenwoordig is digitaal gelyncht – vooral omdat hij Jort Kelder is.

Terwijl Denys zijn verhaal hield zat op de achtergrond bisschop Gerard de Korte afkeurend te fronsen. Hij mocht even later aanschuiven. De klok was inmiddels het elfde uur genaderd, maar OP1 was nog lang niet van plan te stoppen. ‘Kunt u nog iets hoopvols zeggen?’, vroeg Tijs van den Brink terwijl hij wanhopig zijn handen ophield. ‘Wij vieren Pasen in het licht dat God sterker is dan de dood’, antwoordde De Korte. Lilian Marijnissen – ja, die was er ook – trok even haar wenkbrauwen op.

Meer over