Filosofische oproep: wat betekent de coronacrisis voor de beschaving?

Cabaretier en filosoof Tim Fransen begint voor de Volkskrant de podcast ‘Beschaving: de nabeschouwing’, waarin hij uw klemmende crisisvragen beantwoordt.

null Beeld Daniel Cohen
Beeld Daniel Cohen

De afgelopen decennia waren misschien wel de voorspoedigste in de hele menselijke geschiedenis. Eenieder die somberde werd door denkers als Steven Pinker, Hans Rosling of Maarten Boudry terechtgewezen aan de hand van niet-onderhandelbare statistieken: we zijn nog nooit zo rijk, zo gezond en zo veilig geweest als nu.

En misschien was het wel dankzij die voorspoed en luxe dat we ons immuun voelden voor de gevaren die op ons afkwamen: klimaatwetenschappers waarschuwden dat we onze laatste kans dreigden te missen om een ecologische apocalyps af te wenden; het verlies aan biodiversiteit deed biologen spreken over ‘een zesde massa-extinctie’; en terwijl de ijskappen smolten bleef de wereldwijde schuldenberg groeien, tot bijna twee keer de grootte van vóór de economische crisis. Bovendien werd de hoop op internationale samenwerking verdrongen door internationaal wantrouwen. De EU brokkelde af, de Navo was in de woorden van de Franse president Macron ‘hersendood’ en de VN waren min of meer uitgespeeld.

Terwijl de beschaving in kamikazestijl op de afgrond leek af te stevenen, verdiepten wij ons in de relatiestatus van Bridget Maasland en André Hazes, of we voerden marginale discussies over de maximumsnelheid en of we paaseitjes niet beter verstopeitjes konden noemen.

Totdat een virus toesloeg en het systeem piepend en krakend tot stilstand kwam. Wat nu? Is dit de genadeklap voor de beschaving? Of is het de noodrem die ons voor de afgrond behoedt? In de podcast Beschaving: de nabeschouwing wil ik dat samen met u onderzoeken.

Daarom wil ik u vragen bij voorkeur via WhatsApp of anders via een voicemail een ingesproken bericht te sturen op het nummer +31 6 4201 2353. Vertel daarin (in maximaal 3 minuten) een persoonlijke ervaring of een casus die raakt aan deze crisis, een ervaring die ons hopelijk wijzer kan maken en die uitmondt in een concrete vraag. Laat het alstublieft een vraag zijn waarop u oprecht het antwoord wilt weten. En dus niet een politiek statement of een mening vermomd als vraag, zoals: waarom is mijn buurman zo’n droplul? (Misschien wilt u daarop ook oprecht het antwoord weten, maar ik ken uw buurman niet. Tenzij u mijn buurman bent. In dat geval zal ik de kritiek ter harte nemen.)

Voel u verder vooral vrij. Met behulp van uw ervaringen wil ik onderzoeken wat deze ongekende tijd betekent.

Beschaving: de nabeschouwing is een podcast van Tim Fransen voor de Volkskrant. De uitzending staat voorlopig gepland voor een van de komende weken. Hou volkskrant.nl/podcast in de gaten.

Meer over