Zwemmer Schoeman al vroeg in goede vorm

Terwijl Pieter van den Hoogenband de afgelopen weken genoot van een lange vakantie in Zuid-Afrika, maakte de concurrentie indruk bij een internationale wedstrijd in Berlijn....

Die toptijd, 46,25, was in handen van de Amerikaan Ian Crocker. Daarmee lijkt Van den Hoogenband, die vandaag de training hervat, al vroeg in het WK-seizoen gewaarschuwd. Schoeman hield de Brabander in Athene bijna van zijn tweede olympische titel af op het koningsnummer.

Hij had in het 25-meterbad van Berlijn een bliksemstart, zijn handelsmerk. De rappe Zuid-Afrikaan kwam zestiende seconde na het vertreksignaal al los van het blok.

Schoeman keerde halverwege na 21,91 en lag daarmee meer dan een kwart seconde voor op het recordschema van Crocker van maart vorig jaar. Pas in de slotfase, evenals in augustus in Athene toen hij in de finale Van den Hoogenband lang voor bleef, verspeelde hij het voordeel. Het Nederlandse kortebaanrecord van Van den Hoogenband staat overigens op 46,81.

De toptijd van Schoeman was in Berlijn niet goed genoeg om aanspraak te mogen maken op een auto van 20 duizend euro. Die was voor landgenoot Ryk Neethling die Schoeman diens kersverse wereldrecord op de 100 meter wisselslag ontfutselde.

Hij raffelde de vier baantjes af in 52,11 seconden. Hij was daarmee beduidend sneller dan zijn landgenoot, die dinsdag in Stockholm 52,51 zwom. Schoeman vergaloppeerde zich in de series. Met 55,65 miste hij tot zijn ontsteltenis de finale op 0,02 seconden.

De Oostenrijker Markus Rogan scherpte op de 200 rug zijn Europese record aan tot 1.50,67. Sinds de EK kortebaan in Wenen was hij houder met 1.51,24. Dankzij deze sprong voorwaarts is de beste verrichting aller tijden, op naam van de Amerikaan Aaron Peirsol, nu binnen bereik. De olympisch kampioen zwom de afstand in oktober in 1.50,52.

Meer over