Zwemkwartet herziet eigen wereldrecord

De Nederlandse zwemsters hebben vrijdagavond in Istanbul hun wereldrecord op de 4x50 meter vrije slag op de kortebaan verbeterd tot 1 minuut en 33,25 seconden.

Van onze verslaggever

Het kwartet, bestaande uit Inge Dekker, Hinkelien Schreuder, Saskia de Jonge en Ranomi Kromowidjojo, haalde daarmee meer dan een halve seconde af van de oude toptijd, die een ander Oranje-viertal vorig jaar in Rijeka zwom. In die ploeg deed Marleen Veldhuis mee in plaats van De Jonge. Maar Veldhuis is zwanger en doet niet mee in Turkije.

Een Europees record bij de mannen vestigde vrijdag Robin van Aggele op de 100 meter schoolslag. Hij finishte na 56,29 seconden, wat een halve tel sneller was dan de Hongaar Daniel Gyurta. Om een wereldrecord te zwemmen moet Van Aggele nog 0,69 seconden sneller zien te gaan. Dan klopt hij Zuid-Afrikaan Cameron van den Burgh, die vorige maand de beste tijd van de wereld op 55,61 zette.

Met een Nederlands record werden Inge Dekker en Hinkelien Schreuder allebei eerste op de 50 meter vlinderslag. Het duo legde de twee baantjes in precies dezelfde tijd van 25 seconden af. Daardoor werden ze ook samen ingeschreven als Nederlands recordhoudster op deze afstand. De vorige recordhoudster was overigens Dekker. In Singapore deed zij vorige maand 25,09 seconden over de afstand.

Op een ander nummer pakte Inge Dekker wel exclusief een Nederlands record, waarmee de Friese zwemster tevens Europees kampioen werd. Op de 100 meter vrije slag versloeg ze Ranomi Kromowidjojo met met 0,09 seconden. Daarmee bleven de beide zwemsters onder het oude Nederlandse record, dat Kromowidjojo donderdag had afgesnoept van Marleen Veldhuis.

Meer over