Zweeds gala breekt Feyenoord op

Met het lamentabele Ajax als ideale rode lap hoopte Feyenoord woensdagavond plaats twee vol in het vizier te krijgen. Het werd gestuit door een veerkrachtig Heerenveen, dat wederom z'n Zweedse invloeden dankte.

Heerenveen 3 - 1 Feyenoord

Bart Vlietstra
null Beeld ANP Pro Shots
Beeld ANP Pro Shots

Het melodietje van 'Hey Pippie Langkous' golfde nog tot laat door het Abe Lenstra-stadion. Eerder klonk het voor andere succesvolle Zweden, zoals spits Marcus Allbäck, steunpilaar Petter Hansson en vleugelaanvaller Lasse Nilsson.

Voeg wat letters uit al die namen samen en je krijgt Sam Larsson, een Zweedse jeugdinternational die anderhalf jaar geleden al door Heerenveen voor 1,5 miljoen euro werd weggekaapt bij IFK Göthenborg, maar die pas in 2015 volledig lijkt ontbrand. Tegen Vitesse anderhalve week geleden viel hem het gezang al ten deel. Met twee treffers maakte 'Hey Sammy Larsson' opnieuw het verschil tegen Feyenoord: 3-1.

In Friesland ontspon zich een hevige strijd op het middenveld. Heerenveen-coach Lodeweges liet zijn buitenspelers Slagveer en Larsson wat meer inzakken om het dit seizoen soms magische vierkant van Feyenoordcollega Rutten partij te bieden. Clasie, El Ahmadi, Immers en hun geheime secondant Toornstra ogen al tijden als een bord spaghetti. Na elke hap valt het, ogenschijnlijk ongeschonden, tegen elkaar aan. Geen doorkomen aan.

Doch het compacte Heerenveen slaagde er steeds beter in de kluwen te ontregelen. Belangrijke rol was weggelegd voor een andere Zweed, de pas aangemeerde Simon Thern. Hulde voor de Friese scouting.

SC Heerenveen speler Sam Larsson is man of the match na 2 doelpunten tegen Feyenoord. Beeld anp
SC Heerenveen speler Sam Larsson is man of the match na 2 doelpunten tegen Feyenoord.Beeld anp

Uitholling

De absentie van blikvanger Daley Sinkgraven viel zelfs nauwelijks op. 'Onvermijdelijk', was zijn vertrek volgens de Friese beleidsbepalers naar Ajax. Na de verkoop van Ziyech en Basaçikoglu aan het begin van het seizoen gaat de uitholling van Heerenveen door. Sportief dan. Financieel had het bezoek van Ajaxdirecteur Overmars en diens zeldzaam grote zak geld (zo'n 7 miljoen euro) een positief effect.

Heerenveen kreeg van Ajax bovendien twee spelers, middenvelder Duarte (op huurbasis) en verdediger Van Koesveld, en trok nog een spits, Henk Veerman van FC Volendam, aan.

Trainer Lodeweges toonde zich opgetogen in de wetenschap dat ook de jeugdopleiding in het Haagje floreert. Jerry St. Juste wordt al aangemerkt als 'een nieuwe Rijkaard' door de jeugdopleiders. Toe maar. Hij zat gisteravond op de bank naast Veerman en Duarte.

Gemiste kans

De bravourerijke woorden, gevoed door het recente gala tegen Vitesse (4-0), werden het best belichaamd door linkspoot Thern, die soms makkelijk door de as soleerde en, na eerst de paal te hebben geraakt, met een schuiver kort voor rust voor de 1-1 tekende.

Daarvoor had de veelbesproken Feyenoordspits Kazim fenomenaal toegeslagen. Na een pass van rechtsback Boulahrouz joeg de Turkse Engelsman de bal hard in het dak van het doel. Het leek een opmaat voor groter Rotterdams forfait, want eerder was Lex Immers al een paar keer dichtbij een treffer.

Het duel kantelde toen Kazim in de tweede helft een enorme kans op 2-2 miste. Het is zijn handelsmerk, zo rekende VI voor. Het overkwam hem al negen van de tien keer.

Maar om het falen van Feyenoord alleen op de hard werkende kop van Jut af te schuiven zou dwaas zijn. Kongolo was ongekend slordig en doelman Vermeer raakte zijn onaantastbare aureool kwijt door een tweede ketser in anderhalve week.

Feyenoord speler Colin Kazim Richards (r) kopt op de paal en SC Heerenveen speler Kristoffer Nordfeldt (l) kijkt toe Beeld anp
Feyenoord speler Colin Kazim Richards (r) kopt op de paal en SC Heerenveen speler Kristoffer Nordfeldt (l) kijkt toeBeeld anp

Illustratief

Na geschutter tegen Twente kreeg hij nu geen grip op een schot door het midden van Larsson. Met hakjes, steekballetjes en stiekeme penetraties trok de 21-jarige linkerflankspeler steeds meer het duel naar zich toe. Met ook nog de Zweedse doelman Nordfelt als betrouwbare sluitpost krijgt de blauwwitte club steeds meer een blauwgele aanblik.

Feyenoord hunkert naar zo'n onverschrokken buitenspeler. Jean-Paul Boëtius zou dat moeten zijn, maar van het opgeruimde beugelbekkie dat vorig seizoen back na back liet tollen op zijn benen en bijna de WK-selectie haalde, zien we dit seizoen weinig terug.

Is het geen idee de rechtsbenige Boëtius eens vanaf rechts te laten komen? Even verlost van de druk om door een overvol centrum te moeten dralen ten einde gevaarlijk te worden? Het was schrijnend te zien hoe gemakkelijk de niet al te potige Heerenveenback Marzo, het Feyenoordtalent in bedwang hield.

Eenmaal werd de slalomspecialist zelfs uitgekapt door Marzo's collega Van Anholt. Boëtius gleed door als een beginnende skiër die zijn sleepliftje niet kon houden. Het was illustratief voor Feyenoord dat het uitzicht op plaats twee in het Noorden kwijtraakte.

Lodeweges sprak van een historische avond: 'Ik train al heel lang, ben echt een oude man, maar dit is een van mijn mooiste avonden als trainer.'

Meer over