Zweden tegen Denemarken in play-offs EK 2016

Zweden treft Denemarken in de play-offs om een ticket voor het Europees kampioenschap voetbal, volgend jaar zomer in Frankrijk. Dat heeft de loting in Nyon uitgewezen. De Scandinavische landen treffen elkaar eerst in Zweden, op 12, 13 of 14 november. Drie dagen daarna is de return in Denemarken.

De uitslag van de loting in Nyon. Beeld reuters
De uitslag van de loting in Nyon.Beeld reuters

Zweden won de laatste wedstrijd in de groepsfase met 2-0 van Moldavië. Rusland won echter ook van Montenegro en daarom is Zweden veroordeeld tot het spelen van play-offs. Ook Oostenrijk plaatste zich rechtstreeks.

Zlatan Ibrahimovic is er alles aan geleden daarin EK-deelname alsnog veilig te stellen. 'Ik kan niet naar een EK kijken waarop ik zelf niet actief ben', liet de flamboyante spits zich ontvallen. De Zweedse sterspeler zei vrijdag optimistisch te zijn dat Zweden het EK gaat halen.

Zweden was er in 2014 niet bij op het WK in Brazilië. Ibrahimovic zei alles op alles te zetten om komende zomer op het EK in Frankrijk actief te zijn. 'Een EK zonder mij kan niemand zich voorstellen', zei hij over de Zweedse kansen. Denemarken zag in de groepsfase Portugal en Albanië zich rechtstreeks plaatsen.

Noorwegen, het derde Scandinavische land in de play-offs, werd gekoppeld aan Hongarije. Bosnië en Herzegovina moet zien af te rekenen met Ierland. Oekraïne speelt een tweeluik tegen Slovenië.

Opgewassen

Bosnië en Herzegovina moet zien af te rekenen met Ierland. De Bosniërs waren in de groepsfase niet opgewassen tegen België en Wales. Ierland redde het net niet tegenover Duitsland en Polen. Oekraïne, dat derde werd in poule C achter Spanje en Slowaijke, speelt een tweeluik tegen Slovenië.

De Slovenen moesten hun meerdere erkennen in Engeland en Zwitserland. Turkije, dat derde werd in de poule van Nederland, hoeft geen play-offs te spelen. De ploeg van bondscoach Fatih Terim eindigde van alle nummers drie als beste en plaatste zich daardoor rechtstreeks voor Frankrijk. Nederland niet.

Meer over