Zwarte schaap in genade aangenomen

De werkelijke reden zal waarschijnlijk nooit boven water komen, want een zwart schaap stelt geen vragen. Die is al blij als hij in genade wordt aangenomen....

Vrijdag belde Giro-directeur Angelo Zomegnan met teammanager Johan Bruyneel. Of die met zijn ploeg nog interesse had om te deelnemen aan de eerste grote ronde van het jaar? Bruyneel, niet in de positie om de uitnodiging te weigeren, zegde vervolgens toe met zijn sterkst mogelijke formatie naar Sicilië af te zakken.

De Giro begint zaterdag met een ploegentijdrit op het eiland, in Palermo. Geen van de drie kopmannen is voorbereid op een ronde van drie weken. Alberto Contador genoot van een vakantie, onderging afgelopen week een tandoperatie en wordt in de maand mei altijd geplaagd door zijn pollenallergie. Levi Leipheimer plande een trainingsperiode vlak bij huis. En Andreas Klöden haalde in het verleden altijd zijn neus op voor de Giro.

Het is desalniettemin onmiskenbaar dat de ploeg uit Kazachstan in de etappekoersen boven de rest uitsteekt. Klöden won zondag overtuigend de Ronde van Romandië, Leipheimer was eerder de beste in de Ronde van Californië en Contador was de grote slokop in de Ronde van het Baskenland en die van Castilla y Leon.

‘Normaal gaat er aan een grote ronde een periode van intensieve training vooraf’, zei Bruyneel. ‘Dat we nu maar een week voor de voorbereiding hebben, is een extra uitdaging. Maar ik ben ervan overtuigd dat we gemotiveerd aan de start zullen staan.’

Bruyneel moest het Zomegnan afgelopen vrijdag beloven in het telefoongesprek dat de twee voerden. Toen Astana in februari niet in de oorspronkelijke deelnemerslijst werd opgenomen, verklaarde de Giro-directeur: ‘Contador heeft altijd gezegd dat hij alleen maar aan de Tour denkt, en voor Leipheimer zou de Giro alleen maar een voorbereiding op de Tour zijn geweest. Als onze wedstrijd niet in hun plannen past, dan nodigen wij ze gewoon niet uit.’

Het dubieuze verleden zal de ploeg ook parten hebben gespeeld. Vorig jaar verdween Astana voortijdig uit de Tour, na de positieve dopingcontrole van kopman Aleksandr Vinokoerov. Ook Kasjetsjkin, Kessler en Mazzoleni raakten betrokken bij affaires en werden geschorst.

Dat Bruyneel – met Lance Armstrong en Contador acht keer winnaar van de Tour de France – dit seizoen het roer overnam en de Deense wetenschapper Rasmus Damsgaard aanstelde om onafhankelijk van de internationale wielerunie een nieuw anti-dopingprogramma op poten te zetten, maakte in het peloton weinig indruk.

Astana bleek niet welkom in wedstrijden georganiseerd door de ASO, zoals de Tour de France en Luik-Bastenaken-Luik. In Frankrijk lijken ze ook niet op die beslissing terug te komen.

De Italianen volgden lange tijd het voorbeeld van de grote Franse broer. De ploeg van Bruyneel werd geweerd uit Tirreno-Adriatico, Milaan-Sanremo en leek geen aanspraak te maken op de Giro. Onduidelijk is waarom Zomegnan nu van mening is veranderd. Mogelijk heeft het te maken met het verbeterde imago en de toezegging van Bruyneel om met drie kopmannen aan de start te verschijnen.

Misschien was het bescheiden NGC Team bij nader inzien toch te zwak om gelijke tred te kunnen houden met de Protourploegen. De ploeg werd in elk geval geschrapt van de deelnemerslijst. Daardoor kwam er ruimte voor Astana.

De Giro lijkt door de komst van ploeg uit Kazachstan op papier in een klap de meest aantrekkelijke ronde van het jaar te worden. De laatste winnaars van de Giro (Di Luca), Tour (Contador) en Vuelta (Mentsjov) hebben gezegd te strijden voor de eindzege. ‘Nu zal niemand kunnen beweren dat de tegenstand ontbrak’, reageerde Di Luca, verwijzend naar vorig jaar, toen hij eindwinnaar werd.

Klöden en Leipheimer zagen winstkansen. De Duitser controleerde met zijn ploeg met ogenschijnlijk gemak de Ronde van Romandië. Zaterdag kon Klöden de Italiaan De Bonis de bergetappe laten winnen, zondag zag hij van uit het peloton hoe sprinter Bennati zijn eerste seizoenszege boekte.

Thomas Dekker, de winnaar van vorig jaar in Zwitserland, stapte zaterdag voor de slotklim uit de wedstrijd. De Rabobankrenner voelde zich oververmoeid. Collega Bauke Mollema kwam zondag zwaar ten val en brak zijn elleboog.

Meer over