Zwanziger: Qatar moet WK-organisatie afstaan

Qatar moet de organisatie van het WK voetbal van 2022 teruggeven. Dat is de mening van Theo Zwanziger, voormalig voorzitter van de Duitse voetbalbond en sinds 2011 lid van het uitvoerend comité van de FIFA. ,,De beste oplossing is om niet in Qatar te spelen en deze verkeerde toewijzing recht te zetten'', zei Zwanziger op de Duitse radio. De 69-jarige voetbalbestuurder heeft zich de afgelopen jaren herhaaldelijk kritisch uitgelaten over het WK in Qatar.

Theo Zwanziger (L) met Duits bondscoach Joachim Löw. Beeld afp
Theo Zwanziger (L) met Duits bondscoach Joachim Löw.Beeld afp

Zwanziger stapt in mei tijdens het FIFA-congres uit het bestuur van de mondiale voetbalbond. Hij was in 2010 niet betrokken bij de toewijzing van het WK aan Qatar. ,,Dit land is om tal van redenen niet geschikt om zo'n groot toernooi te organiseren'', zegt Zwanziger, die ervoor heeft gepleit het onderzoeksrapport van Michael Garcia naar de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 openbaar te maken.

,,Het beste zou zijn om Qatar de organisatie af te pakken, maar dat kan alleen als het rapport voldoende bewijs geeft dat de ethische regels zijn geschonden.''

Meer over