Zuinig spelen, dat doet Topalov niet

Soms vraagt de toeschouwer bij het Corustoernooi zich af of Veselin Topalov beseft dat hij nog een week voort moet voor de finish is bereikt....

Vijf partijen tegen de zwaarst mogelijke oppositie staan nog op Topalovs programma. De belangrijkste is de ontmoeting met medekoploper Viswanathan Anand, die aanstaande zaterdag zal plaatshebben. Maar ook Topalovs andere tegenstanders mogen er zijn: Aronian, Ivantsjoek, Leko en niet te vergeten de dekselse Sergej Karjakin, de zestienjarige Oekraïner die zich wonderwel handhaaft in het sterkst bezette toernooi van zijn leven. Anand, die ook nog een keer vaker met wit speelt, heeft het een stuk gemakkelijker.

In het afgelopen weekeinde voegde Topalov anderhalf punt aan zijn score toe. Hij won gemakkelijk van Ivan Sokolov, die de kampioen niet wist te verontrusten met een paar uit nood geboren stukoffers. Verbazingwekkend was Topalovs exercitie in de zondagpartij. Tegen Gelfand ging hij er eens goed voor zitten, toen een dorre stand was bereikt die door alle andere deelnemers vlot remise zou zijn gegeven. Pas bij de 72ste zet staakte Topalov zijn pogingen iets uit niets te creëren.

Heel wat zuiniger, om niet te zeggen praktischer, is het spel van Anand. Zaterdag ging hij betrekkelijk snel akkoord met remise tegen Adams om een dag later wel alles te geven tegen de uitgebluste Fransman Etienne Bacrot. Met succes. Na een voorspoedig begin merkte Bacrot te laat dat de kansen waren gekeerd. Het was een genoegen te zien hoe Anand vervolgens zijn tegenstander overspeelde. Het leek alsof zijn stukken dansten rondom wits machteloze koning.

De chauvinsten onder de toeschouwers konden zaterdag eindelijk de eerste Nederlandse overwinning in de hoofdgroep vieren. Loek van Wely versloeg de Armeniër Aronian in een lang gevecht van 86 zetten. Hij mag er trots op zijn. Afgezien van Topalov was Aronian de succesvolste schaker van het afgelopen jaar.

In de tweede groep hebben de Nederlanders zich enigszins hersteld van hun valse start. Erwin l’Ami draait met een minimale plusscore mee in de subtop van het klassement en tot algemene opluchting won Daniël Stellwagen zondag zijn eerste partij van het toernooi. Het was hard nodig. Met een score van 1 uit 7 was Stellwagen hard op weg naar een catastrofaal eindresultaat, dat hem misschien voorgoed de lust zou hebben ontnomen een carrière als chemicus te combineren met het topschaak. Ook 2 uit 8 is niet veel, maar een mooie eindsprint zou nog iets kunnen goedmaken.

Hét verhaal van de tweede groep is het optreden van de 15-jarige Noor Magnus Carlsen, die met 6,5 uit 8 eerste is en op het punt staat een invitatie te verdienen voor de hoofdgroep van 2007. Zo groot is Carlsens populariteit dat hij tweemaal op rij de door het internetpubliek toegekende prijs wegkaapte voor de neus van de spelers op het erepodium.

Meer over