Zorgen over gepruts in slotkwartier

Het Nederlands hockeyteam heeft een forse stap gezet op weg naar de finale van de Champions Trophy. In een zinderende wedstrijd versloeg Oranje in Chennai Spanje met 3-2....

De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans revancheerde zich gisteren voor de pijnlijke nederlagen tegen Spanje in de laatste twee grote toernooien. Zowel bij de Champions Trophy in Lahore (2004) als het recente EK in Leipzig verloor Nederland in de eindstrijd met 4-2.

Aan die laatste wedstrijd moest Oltmans gisteren terugdenken, toen zijn team zich na een voorsprong van 3-0 opnieuw in de nesten werkte. In Leipzig ging een 2-1 voorsprong in de laatste drie minuten verloren. Gisteren werd het slotkwartier Oranje bijna fataal.

‘Hier krijg ik grijze haren en hartkloppingen van’, omschreef de bondscoach zijn gemoedstoestand. ‘Ik maak me zorgen over de slechte manier waarop we belangrijke wedstrijden uitspelen. Voor het moreel van de ploeg is het wel belangrijk dat het deze keer goed afliep.’

Voor Nederland en Spanje was het derde duel in Chennai een sleutelwedstrijd. Verlies zou voor beide landen vrijwel zeker uitschakeling voor de eindstrijd betekenen. Na de teleurstellende 2-2 tegen Duitsland begon Nederland behoudend en waren de eerste kansen voor Spanje.

Tegen de verhoudingen in nam Nederland de leiding. Na tien minuten dook Rob Reckers voor het eerst op in de Spaanse cirkel. Zijn schot stuitte nog af op doelman Herrera, maar de rebound was welbesteed aan Matthijs Brouwer.

Spanje moest wat forceren na de rust en het tempo ging omhoog. In die versnelling kon Nederland aanvankelijk goed meegaan. Reckers en Delmee misten goede kansen, maar doelman Guus Vogels moest Oranje ook een paar keer redden.

Na twee doelpunten binnen een minuut leek Nederland op rozen te zitten. Matthijs Brouwer, met drie treffers topscorer van de ploeg, en Karel Klaver troffen doel. In beide gevallen deed Timme Hoyng, die ook tegen Pakistan een sterke wedstrijd speelde, op fraaie wijze het voorbereidend werk.

Spanje, dat zondag met 4-2 van Australië verloor, gaf de moed echter nog niet op. Uit een benutte strafcorner van specialist Santi Freixa putte het team van coach Maurits Hendriks met nog tien minuten op de klok nieuwe hoop. Nederland verloor daarna de controle over de wedstrijd.

Een slordige vrije slag vanuit de defensie werd door de Spanjaarden onderschept, waarna Tubau op de kop van de cirkel vrij kon inschieten. Zichtbaar en hoorbaar demonstreerde Vogels zijn misnoegen over zo veel nonchalance in de defensie.

Met pijn en moeite hield Nederland stand. In de slotfase ging Sander van der Weide nog met een gele kaart aan de kant, maar verder dan een gemiste strafcorner kwam Spanje niet. Oltmans haalde opelucht adem: ‘We hebben verdiend gewonnen, maar niet zonder geluk. Aan de andere kant: dit maakt hockey zo leuk. In de laatste minuten kunnen nog de gekste dingen gebeuren.’

Zorgen maakt Oltmans zich wel over de Nederlandse strafcorner. Na drie wedstrijden heeft die specialiteit nog geen treffer opgeleverd. Gisteren miste Taeke Taekema er twee, een directe push en een variant. De Nederlandse toernooiscore is nu 0 uit 7. Daar staat wel het fraaie totaal van negen velddoelpunten tegenover.

Taekema verwacht dat zijn moment nog wel komt. Vandaag kan hij opnieuw oefenen tegen titelfavoriet Australië, dat na drie overwinningen al met één been in de finale staat. Gisteren versloeg de olympisch kampioen met speels gemak gastland India (4-1). Na drie doelpunten in dertien minuten kon Australië gas terugnemen en krachten sparen.

‘Het duel met Spanje hebben we benaderd en gespeeld als een finale’, legde Oltmans uit. ‘Nu hebben we alles weer in de hand, maar dat betekent zeker niet dat we de wedstrijd tegen Australië zullen laten lopen. Het wordt heel moeilijk om van deze topfitte ploeg te winnen, maar we gaan het proberen. Deze wedstrijden op het hoogste niveau hebben we juist nodig om beter te worden.’

Meer over