Zonnebril

IN DEZE gekmakende Tour raakt ook uw dienaar dusdanig in de war dat hij zich precies een week geleden in ernstige mate schuldig heeft gemaakt aan a-journalistiek gedrag....

Op het terras van het Campanile-hotel in Brive-la-Gaillarde heb ik vorige week zaterdag voor Elsemieke Havenga-Hillen gespeeld. U weet wel, die 'journaliste' die de Ajax-spelers heeft geleerd op elke vraag aldus te antwoorden: 'De bal is rond, we waren scherp, de volgende wedstrijd is altijd de belangrijkste.'

God, wat leek ik ineens op Elsemieke. Alleen de ambiance klopte niet. Voetballers zitten altijd in hele dure hotels, de heren hebben het al zo zwaar, wielrenners kennen alle treurigstemmende Campanile- en Ibishotels van binnen en van buiten.

'Cees', fleemde ik die avond tegenover de ploegleider van TVM, 'mag ik je één media-advies geven? Nooit je zonnebril ophouden als je over zoiets ernstigs als doping wordt ondervraagd! Nooit! Dat werkt au fond criminaliserend. Af die bril'

Cees Priem was die dag in de Corrèze, hakkelend, draaiend, zichzelf strikkend, tot u gekomen. Een uur lang werd hij door pakweg twintig journalisten verhoord over EPO-gebruik bij zijn ploeg en al die tijd draaide de tv-camera. En al die tijd die zonnebril! Achter de donkere glazen scholen bange ogen.

Van een potje keiharde journalistiek (vrij naar Ischa: 'Why Cees?! Why?') ben ik zeker niet vies, maar daar, in de hitte van de Corrèze, werd ik overvallen door medelijden. U moet weten: al die lui die in deze Tour door een hele hordes journalisten worden geattaqueerd over al dan niet vermeend dopinggebruik zijn geen moordenaars.

Begin deze week stortte ook de internationale pers zich bovenop Cees Priem nadat een zielig Belgisch rennertje dat ooit het TVM-shirt droeg iets over EPO-gebruik had gezegd. Bij de TVM-bus was het een komen en gaan van camera-ploegen. Toen de rust eenmaal was weergekeerd stelde Priem triomfantelijk vast:

'Zag je het? Ik had mijn zonnebril niet op'

Sinds donderdagmorgen zit Priem vast op het politiebureau van Pamiers. Met mij postten tientallen journalisten vrijwel de hele dag voor dat bureau. De plaatselijke bevolking vond het reuze interessant. Enkele inwoners van Pamiers gingen naar huis en keerden met tuinstoeltjes terug.

Een streng ogende agent bewaakte de voordeur. Op de tweede etage zag ik een raam openstaan. Ik schreeuwde: 'Cees! Denk aan je zonnebril'

Mijn volgende media-adviesklusje wordt TVM-baas Ad Bos. De hoofdsponsor (verzekering van vrachtwagens) van deze Nederlandse ploeg hield zich donderdag de hele dag schuil, terwijl zijn ploeg op ontploffen stond en trouwens nog steeds staat.

Ad, joehoe, waar ben je? Ad? Wees nou verstandig. Als je dit leest, de Volkskrant wordt tegenwoordig geweldig goed verspreid in het zuiden van Frankrijk, onmiddellijk contact opnemen met mij! Ad? Joehoe! Over mijn uurtarief worden we het wel eens. Bellen!

Het is nu vrijdagochtend. De Tour gaat (nog?) voort, de volgende halte heet Cap d'Agde. Collega's van mij zijn bij alle rennershotels vuilniszakken aan het uitpluizen. Gisteravond ging het gerucht dat nu de Rabo-ploeg aan de beurt is voor een bezoekje van politie en justitie.

Een collega van NOS-radio was hedenochtend ter plaatse en beschreef gedetailleerd wat de Rabo-renners zoal eten bij het ontbijt. Hij kreeg een emmer water over zich heen.

Hier in Nailloux, even onder Toulouse, houdt de zon zich schuil. Ik zet niettemin mijn zonnebril op, kijk schichtig om me heen, en ga naar Cap d'Agde. Naar de oesters van Bouziques. Oesters? Ad, bellen! Ad, open u!

Marcel van Lieshout

Meer over