Zonderland verbaast zichzelf met zege in Rio-test

Vier weken in training en dan al weer de beste zijn in een wedstrijd van gewicht. Epke Zonderland verbaasde zichzelf met zijn zege in de rekstokfinale van het olympische kwalificatietoernooi van Rio. In de late maandagavond ging hij drie keer los boven de stok. De jury was overtuigd: 15,733 punten.

John Volkers
Epke Zonderland in Rio de Janeiro. Beeld afp
Epke Zonderland in Rio de Janeiro.Beeld afp

De Nederlander, de olympisch kampioen van 2012, versloeg de Duitser Andreas Bretschneider die zijn eigen vluchtelement achter de naam heeft. De Duitse durfal was echter minder vlekkeloos in zijn uitvoering. Zijn hogere uitgangswaarde (7,3 punten om 7,1 voor Zonderland) bleek niet doorslaggevend.

Zijn rivaal uit de lage landen kreeg met 8,633 een ruim hogere waardering voor de uitvoering. 'Maar Bretschneider is zeker een concurrent voor mij bij de komende Olympische Spelen', zo trok de Fries de uitslag in een ruimer perspectief.

Zonderland zei in de catacomben van de HSBC Arena dat hij de overwinning 'best nodig' had gehad. Na alle tegenslag in de voorbije twaalf maanden, hij noemde het een rampjaar, was het tijd voor een hoogtepunt. Het kwam sneller dan hij had mogen verwachten. 'Na vier weken trainen is dit eigenlijk onwaarschijnlijk.'

Veerkracht
Hij zei ervaring te hebben met zijn eigen lichaam. In januari voelde hij zich na vier weken training ook 'fantastisch', maar toen werd hij geveld door een griepaanval en de daarbij behorende afsluiting van de eerder geopereerde neusbijholten. Iedere complicatie kan Zonderland nog altijd in het nekvel vatten, maar elke dag dat hij fit is, wint zijn lichaam aan weerstand en veerkracht.

Na vier weken training was hij in Rio in elk geval al weer de beste. 'Er valt een last van je af. Je laat de turnwereld zien dat je er weer bij hoort. Dit blijft een jurysport. Als kanshebber is het mooi dat je de wereld een bevestiging hebt gegeven. Dat je straks in augustus met een goed gevoel terugkeert in deze olympische arena.'

Zonderland, sinds twee dagen 30 jaar oud, schakelde als een routinier. Hij had zich voorgenomen drie vluchtelementen te showen, in de combinatie Cassina-Kovacs en een solo Kolman. Toen de Cassina niet in optimale lichaamshang werd genomen, koos hij voor een extra draai. Daarna deed hij de Kovacs en Kolman, dubbele salto's boven de stok, aan elkaar gebonden. Dat is goed voor tweetiende extra punt, wegens de verbinding.

De Gaylord 2, een lastig vluchtelement in ondergreep, liet Zonderland nog weg. In augustus raakte hij bij die vlucht ernstig geblesseerd aan het hoofd. De hersenschudding van die mislukte stunt zat hem maanden in de weg. 'Die Gaylord is een nare ervaring voor mij. Daar wacht ik nog even mee. Ik wil hem eerst solo een flink aantal keren in training doen, voordat hij weer in mijn oefening komt.'

Compromis
De turner uit Heerenveen weet echter dat hij tweemaal twee vluchtelementen nodig heeft om olympisch goud te veroveren. Er bestaat geen compromis. Zelfs uit eigen land dringt de concurrentie aan. Bart Deurloo werd maandag met drie vluchtelementen de vliegende Hollander die als vierde eindigde. Epke Zonderland doet dinsdag een fotoshoot voor de KLM in Rio: hij staat internationaal te boek als de Flying Dutchman.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over