nieuws

Zonder zich noemenswaardig in te spannen plaatst PSV zich voor play-offs van de Champions League

Dat PSV in blessuretijd 1-0 maakte tegen FC Midtjylland was goed voor het toch al in overvloed aanwezige vertrouwen. Na de ruime winst in Eindhoven vorige week, nam PSV moeiteloos de Deense horde.

Guus Peters
Jordan Teze (links) en doelpuntenmaker Bruma vieren de 1-0. Rechts Marco van Ginkel. Beeld  Getty
Jordan Teze (links) en doelpuntenmaker Bruma vieren de 1-0. Rechts Marco van Ginkel.Beeld Getty

Op de lange reis die PSV moet afleggen richting het bereiken van de Champions League, was het bezoek aan FC Midtjylland een welhaast welkome tussenstop. Na de ruime overwinning (3-0) in eigen stadion een week eerder, plaatste de ploeg van Roger Schmidt zich dinsdagavond in Denemarken zonder problemen voor de play-offs, de laatste horde richting het miljardenbal, waarin het Benfica treft.

PSV won met 1-0 door een doelpunt in de slotseconden van de ingevallen Bruma, en hoefde daar niet eens diep voor te gaan. PSV wist dat het niet zo nodig hoefde en dat was terug te zien in het spel. De ploeg voetbalde met de wetenschap dat onnodige risico’s niet noodzakelijk waren. Alsof Schmidt, tegen zijn eigen filosofie in, zijn spelers had ingefluisterd een keer niet volgasvoetbal te spelen.

Omdat het bereiken van de play-offs het enige was dat telde, na een imponerend optreden in de thuiswedstrijd tegen de nummer twee van Denemarken en een afgetekende zege tegen Ajax om de Johan Cruijff Schaal. De honger was voor heel even gestild, omdat de buiken al redelijk goed gevuld waren.

Pröpper begon voor het eerst in de basis sinds zijn terugkeer. De 29-jarige middenvelder vertrok drie jaar geleden naar het Engelse Brighton & Hove Albion en bewandelde deze zomer de omgekeerde weg. Hij werd gezien als de oplossing voor het gebrek aan voetballend vermogen op het middenveld, waarmee PSV vorig seizoen kampte.

De 19-voudige international, die in zijn laatste jaar in Engelse dienst nauwelijks aan spelen toekwam, heeft de gave voetbal eenvoudig eruit te laten zien. Intelligente pass naar links, een simpele bal voorwaarts. Al oogde hij een aantal keer nonchalant. Net zoals bij heel PSV de echte urgentie ontbrak.

Schmidt koos tot nu toe voor de dynamische aanvoerder Marco van Ginkel naast Ibrahim Sangaré, die als krachtmens en balafpakker van steeds grotere waarde is. Tegen Midtjylland werd Van Ginkel gespaard en mocht Pröpper laten zien dat hij voetballend vermogen toevoegt in de machinekamer van het team. Opnieuw betaalde het zich uit dat technisch manager John de Jong de selectie al vroeg op orde bracht.

Ook als de ploeg van Schmidt niet imponeert, heeft het levensgevaarlijke aanvallers als extra wapen. Met de watervlugge Noni Madueke en Cody Gakpo, verfijnde Mario Götze en goaltjesdief Eran Zahavi moet de tegenstander voortdurend in de achteruitkijkspiegel kijken als hij zelf aanvalt. Doelman Jonas Loessl pareerde voor rust schoten van Zahavi en Gakpo na een snelle uitbraak.

PSV-Doelman Joël Drommel, soms nog wat nerveus ogend, moest zich in het knusse stadion in Herning vaker inspannen dan hij tot nu toe had gedaan. Al kreeg PSV geen moment de bibbers van de Denen, die dapper maar tevergeefs probeerden de spanning enigszins terug te brengen. De van Twente gekochte keeper ranselde een verdwaalde voorzet onder de lat weg, kwam attent uit zijn doel bij een steekpass en stopte een vrije trap ternauwernood.

Schmidt wisselde in de tweede helft Madueke, Gakpo en Götze. Overtuigd als hij was dat het bereiken van de volgende ronde niet meer in gevaar zou komen. Dat de ingevallen Bruma PSV in blessuretijd alsnog de overwinning schonk, was goed voor het toch al in overvloed aanwezige vertrouwen.

Meer over