'Zonder mediator is ADO- Wang klucht zonder einde'

Culturele misverstanden hebben de relatie tussen ADO en zijn Chinese eigenaar grondig verziekt. Wang Hui wil respect. ADO wil dat hij rekening houdt met de clubcultuur, zegt schrijfster Lulu Wang.

Iwan Tol
Wang Hui voor het stadion van ADO Den Haag. Beeld anp
Wang Hui voor het stadion van ADO Den Haag.Beeld anp

Toen Wang Hui premier Rutte vorig jaar een shirt van ADO Den Haag overhandigde met daarop zijn achternaam verkeerd gespeld ('Rutten') dacht schrijfster Lulu Wang bij zichzelf: 'Als je zoveel geld voor een overname betaalt, waarom dan niet de moeite nemen om een goede vertaalster in te huren?'

Daarmee breekt ze niet een lans voor zichzelf, laat dat duidelijk zijn. Lulu Wang was een jaar geleden bij de presentatie van Wang bij ADO Den Haag weliswaar tolk, maar ambities in die richting heeft ze niet. Veel te druk met boeken schrijven. Maar de schrijfster had Wang Hui graag duidelijk gemaakt hoe zaken werken in Nederland.

Wang Hui reageerde gisteren in deze krant voor het eerst op de onvrede die in Den Haag heerst over hem. De club wacht nog altijd op de beloofde investering van 3,7 miljoen euro. Wang peinst er voorlopig niet over om die te betalen. 'Ik ben te aardig geweest voor ADO', liet hij optekenen. 'Dat wordt nu anders.'

Mark Rutte met Wang Hui. Beeld anp
Mark Rutte met Wang Hui.Beeld anp

Betere communicatie

Ondertussen vreest de club niet meer de salarissen te kunnen betalen en dreigt voor de club zorgcategorie 1. 'Het is een klucht geworden', zo vat Lulu Wang de zaken samen.

Die klucht had volgens haar voorkomen kunnen worden als er betere communicatie was geweest tussen beide partijen. 'En goede communicatie begint met elkaar leren te begrijpen.'

Over en weer zijn er echter culturele misverstanden. Zo dacht Wang Hui dat zakendoen in Italië of Spanje hetzelfde was als zaken doen in Nederland. Andersom wordt zijn naam hier constant verkeerd gespeld.

(Tekst gaat verder onder foto).

Meer lezen?

'Ik ben te aardig voor ADO geweest, dat wordt nu anders'. Lees hier het interview van de Volkskrant met Wang Hui, de eigenaar ADO Den Haag.

Hoe kwam de toekomst van ADO in Chinese handen te liggen? Lees hier de analyse van de Volkskrant over de samenwerking tussen Wang hui en ADO.

ADO- supporters maken een statement. Beeld
ADO- supporters maken een statement.Beeld

Culturele verschillen

Voor alle duidelijkheid: het is Wang Hui. En dus niet Hui Wang. Een detail misschien, maar zeker niet onbelangrijk voor Chinezen in wier cultuur er zeer veel waarde wordt gehecht aan protocol. In China wordt behalve je naam ook direct je functie genoemd.

Lulu Wang: 'Als ik in China een kopje thee drink, vragen ze ook hoe het met mevrouw Wang, de schrijfster uit Nederland is. Waar Wang Hui in feite om vraagt is respect. Maar ja, ik woon in Den Haag. Ik zie hier onze premier geregeld voorbij fietsen. Ondenkbaar in China, hier vinden we dat leuk.'

Wang Hui had volgens de schrijfster veel duidelijker moeten zijn over de intenties waarmee hij de aandelen van de club kocht. Wang Hui wil met ADO Den Haag voetbal in China professionaliseren, maar daarbij heeft hij te weinig rekening gehouden met de clubcultuur.

Gekrenkt

'ADO Den Haag is al meer dan honderd jaar oud. In het stadion hebben ze zelfs een museum. Dat betekent dat de liefde voor die club van vader op zoon is overgegaan. Die cultuur moet je handhaven bij een overname. Een voetbalclub overnemen is wat anders dan het Kruidvat overnemen.'

ADO Den Haag wilde gisteren niet reageren op het interview met Wang. Wel benadrukte de club dat ze Wang nooit hebben beledigd. In het interview liet de zakenman doorschemeren zich gekrenkt te voelen door alles wat hij over zichzelf teruglas.

Zo sprak ADO-sponsor John van Zweden in interviews over 'die tamme Chinees' en 'de spleetoog'. Ook hing er een spandoek met de tekst 'Ping ping plies' in het stadion.

Wang Hui. Beeld
Wang Hui.Beeld

Lulu Wang: 'Het zou allemaal geen probleem zijn als hij goede begeleiding had gehad bij de overname, dat iemand hem had verteld hoe dat gaat in Nederland. Hier is spleetoog een grapje, iets waar je je schouders over ophaalt. Nederland is geen volk dat buigt voor een topman van Philips. Aan die ongeschreven wetten zal hij zich moeten houden.'

ADO Den Haag zegt de dialoog te zoeken met Wang. Volgens Lulu Wang is een mediator nu de beste mogelijkheid om het geschonden vertrouwen te herstellen. 'Ik zie geen andere mogelijkheid meer.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over