Wedstrijdverslag

Zonder Kane wint Tottenham Hotspur op heroïsche wijze van Manchester City

Premier League-kampioen Manchester City is het nieuwe seizoen begonnen met een 1-0-nederlaag tegen Tottenham Hotspur. Het was een gevecht om Harry Kane.

Ondanks een misser van Steven Bergwijn wist Tottenham Hotspur in een spectaculair duel van Manchester City te winnen. Beeld AFP
Ondanks een misser van Steven Bergwijn wist Tottenham Hotspur in een spectaculair duel van Manchester City te winnen.Beeld AFP

Are you watching Harry Kane? Are you watching Harry Kane?’ Een gedenkwaardige zege van Tottenham Hot­spur op titelhouder Manchester City was binnen handbereik toen 56.000 Spurs-fans zich richten tot de talisman wiens schaduw over deze kraker hing. Wat de 28-jarige spits zag, vanaf de tribune was niet alleen een zee van witte vlaggen, maar ook elf teamgenoten die koste wat kost wilden winnen van de olieclub die lonkt naar zijn doelpunten.

En de manier waarop ze dat deden was heroïsch. Tottenham ziet zichzelf graag als het toonbeeld van elegantie, maar wat ze tijdens dit openingsduel te bieden hadden was bloed, zweet en tranen. Nadat ze in de eerste tien minuten waren weggespeeld door de gasten, die in deze openingsfase drie kansen misten, begonnen de mannen van Nuno Espírito Santo om elke meter te vechten. Met elegant voetbal kun je niet winnen van een ploeg die Kevin De Bruyne, Bernardo Silva en Gabriel Jesus op de bank kan laten rusten.

Marcheren

Hoop kon Spurs halen uit het feit dat City drie keer in het nieuwe Spurs-stadion heeft gespeeld, en drie keer verloor. Bovendien bleek een vol stadion een gunstig invloed te hebben. Nog nooit klonk When the Spurs go marching in zo luid, na anderhalf jaar van coronastilte. En marcheren deden ze, naar voren. Steven Bergwijn, Lucas Moura en Hueng-Min Son wisten elkaar steeds beter te vinden, maar aanvallen strandden in de zestien waar iemand ontbrak om de kansen af te maken. Iemand als Kane.

Of hij mee zou spelen was tot op het laatst de vraag. Omdat hij laat van vakantie uit de Bahama’s was teruggekeerd, trainde de spits vrijdag pas voor het eerst met de groep mee. Nuno achtte hem niet fit genoeg. Maar waar het vooral om gaat, is zijn instelling. Hoewel Kane nog een contract voor drie jaar heeft, wil hij weg, weg naar een club die wel prijzen wint. Spurs heeft afgelopen jaren alleen de Audi Cup gewonnen. Voorzitter Daniel Levy wil hem niet laten gaan. Dat kan veranderen als de sjeik van City 150 miljoen pond biedt.

Excellent

Door het ontbreken van een echte spits was het geen wonder dat het winnende doelpunt viel uit een afstandsschot, tien minuten na rust van Son op aangeven van Bergwijn. Het was het eerste schot op doel. Nathan Aké’s verdedigen was twijfelachtig. Vijf minuten later had Bergwijn, die excellent speelde, de 2-0 op zijn linkerschoen, maar hij mistte. Daardoor bleef de spanning groot. Met Raheem Sterling en nieuwe aankoop Jack Grealish, de man van honderd miljoen, ging er voortdurend dreiging uit van de bezoekers.

Op het doel van Hugo Lloris zat echter een engel – of in het geval van Spurs een gouden haan. De zege is vooral de verdienste van de onverzettelijke Spurs-verdedigers, in het bijzonder ­Japhet Tanganga die de City-dribbelaars redelijk in bedwang wist te houden. ‘He is one of our own, Japhet Tanganga is one of our own,’ klonk het toen de 22-jarige Noord-Londenaar, na te zijn gewisseld, langs de enorme Zuidtribune liep. Vroeger werd dat loflied voor Harry Kane gezongen.