Zo diep tastte FC Barcelona nooit in de buidel: wie is de kleine tovenaar met het prijskaartje van 160 miljoen?

FC Barcelona tastte nog nooit zo diep in de buidel voor een nieuwe speler. Wie is Philippe Coutinho en hoe past hij in de plannen van zijn nieuwe coach Ernesto Valverde?

null Beeld epa
Beeld epa

FC Barcelona kent een glorieuze geschiedenis van Braziliaanse smaakmakers: Romario, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Neymar. Schuilt in de nieuwste aanwinst, de 25-jarige Philippe Coutinho, eenzelfde talent? Uit de transfersom van 160 miljoen euro die Barcelona betaalde aan Liverpool blijkt de overtuiging van de Catalaanse clubleiding: nog nooit gaf de club zo veel geld uit aan een nieuwe speler. Na Neymar, die afgelopen zomer voor 222 miljoen euro verhuisde van Barcelona naar Paris Saint-Germain, is hij de duurste speler ter wereld.

Coutinho groeide de afgelopen vier jaar bij Liverpool uit tot de grote publiekslieveling. Als aanvallende middenvelder met een feilloze steekpass, maar ook als scorende buitenspeler. In de vier jaar dat hij bij Liverpool speelde, was Coutinho betrokken bij 97 goals - in 201 wedstrijden scoorde hij 54 keer zelf, 43 keer gaf hij een assist. In zijn laatste twintig officiële wedstrijden voor Liverpool was hij bij evenzoveel doelpunten van zijn ploeg direct betrokken: 12 goals en 8 assists.

'We hebben er alles aan gedaan hem op andere gedachten te brengen, maar het is zijn droom om in Barcelona te spelen', verontschuldigde Liverpool-trainer Jürgen Klopp zich na de bekendmaking van de transfer. Afgelopen zomer wist de Engelse club, tot ongenoegen van Coutinho zelf, nog een bod van Barcelona af te slaan. Maar Liverpool kon het astronomische bedrag van 160 miljoen niet weigeren. Zeker niet nu net de Nederlandse verdediger Virgil van Dijk voor 84 miljoen werd overgenomen van Southampton.

Het talent van Coutinho (1 meter 71) werd al op jonge leeftijd opgemerkt door de scouts van Vasco da Gama, de club uit zijn geboorteplaats Rio de Janeiro waar ook Romario zijn carrière begon. Als jongetje van 8 jaar werd hij gescout door de jeugdopleiding. Als 16-jarige tekende Coutinho, de zoon van een architect, een contract met Inter Milan. Daar kwam hij uiteindelijk nooit helemaal tot zijn recht. Hij werd onder andere weer terug verhuurd aan Vasco da Gama en aan Espanyol.

Lees verder onder de foto

CV Philippe Coutinho

12 juni 1992
Geboren in Rio de Janeiro

Jeugd
Vasco da Gama, Rio de Janeiro

2008
Gekocht door Inter Milan

2009-2010
Verhuurd aan Vasco da Gama

2011-2012
Verhuurd aan Espanyol

2013
Gekocht door Liverpool voor 13 miljoen euro

2017
Gekocht door FC Barcelona voor 160 miljoen euro

'De Kleine Tovenaar' betreedt Camp Nou, een droom die uitkomt voor de Braziliaan. Beeld epa
'De Kleine Tovenaar' betreedt Camp Nou, een droom die uitkomt voor de Braziliaan.Beeld epa

'De kleine tovenaar'

Bij Barcelona wordt Coutinho genoemd als mogelijke opvolger van Andrés Iniesta (33) op het middenveld. De virtuoze Spaanse spelmaker, die met Barcelona en het Spaanse elftal alles wist te winnen wat er te winnen valt, lijkt onvervangbaar in Camp Nou. Of toch? FC Barcelona-coach Ernesto Valverde springt dit seizoen zuinig om met zijn aanvoerder: Iniesta maakte in veertien wedstrijden pas één keer de 90 minuten vol.

'De kleine tovenaar', luidt de bijnaam van Coutinho. Een bijnaam die ook Iniesta niet zou misstaan. Maar de vergelijking Coutinho-Iniesta gaat toch niet helemaal op, rekent statistiekbureau Opta Sports voor. Waar Iniesta vooral de grote dienaar is met 'slechts' 35 goals in 427 competitieduels voor Barcelona, duikt Coutinho veel vaker op voor de goal. Mogelijk wordt de Kroatische middenvelder Ivan Rakitic het kind van de rekening.

Een andere optie is dat Coutinho ook op de flanken wordt ingezet. Het gevoelige vertrek van aanvaller Neymar afgelopen zomer werd opgevangen door de aankoop van buitenspeler Ousmane Dembélé voor zo'n 120 miljoen euro, maar door een blessure van Dembélé koos Valverde afgelopen weken voor een controversiële omzetting van het spelsysteem: van het aanvallende 4-3-3 naar een behoudender 4-4-2. Dat is met de komst van Coutinho niet meer nodig.

Lees verder onder de foto

Phillipe Coutinho begroet twee jongens tijdens zijn officiële presentatie in Barcelona. Beeld afp
Phillipe Coutinho begroet twee jongens tijdens zijn officiële presentatie in Barcelona.Beeld afp

Over de positie doet trainer Valverde geen uitspraken: 'Hij kan veel scoren en geeft ook veel assists. Ik heb hem op verschillende posities zien spelen: rechts, links, binnen, buiten. We gaan kijken waar hij het beste tot zijn recht komt. Alleen als keeper zie ik het niet zo in hem zitten.'

De competitie in Spanje, waar Barcelona negen punten voorsprong heeft op Atlético Madrid en zelfs zestien punten op Real Madrid, is al zo goed als beslist. Dat Coutinho dit jaar geen Champions League mag spelen, neemt de Spaanse koploper op de koop toe. Het is een investering in de toekomst. Een bijkomend voordeel dat ze nu al hebben toegeslagen: een uitblinkend Brazilië op het komende WK had de transferprijs alleen nog maar verder opgedreven.

Lees verder onder de foto

null Beeld afp
Beeld afp

84 miljoen euro voor Virgil van Dijk, 160 miljoen voor Philippe Coutinho. Uitzonderlijke bedragen? Voetbal International zocht uit dat er de afgelopen jaren verhoudingsgewijs - de transfer van Neymar naar Paris Saint-Germain daargelaten - niet veel meer werd uitgegeven door voetbalclubs. De transfersom van Van Dijk komt neer op zo'n 19 procent van de jaaromzet van Liverpool, dezelfde verhouding als bijvoorbeeld de 33 miljoen die Liverpool in 2007 uitgaf aan Fernando Torres. In 2014 nam FC Barcelona Luis Suárez over van Liverpool voor 82 miljoen, toen 19 procent van de omzet. De omzet van Barcelona zou dit jaar richting de 900 miljoen euro gaan - de aankoop van Coutinho maakt dan 18 procent van de jaaromzet. Dat maakt Coutinho relatief goedkoper dan Suárez.

Meer over