Zlatan bezorgt Manchester United League Cup na 3-2 zege op Southampton

Zlatan Ibrahimovic heeft Manchester United zondagavond de Engelse League Cup bezorgd. De Zweed was met twee doelpunten de grote man bij de zinderende 3-2 zege op Southampton. Het is een grote domper voor The Saints, die beter speelden en knap van een 2-0 achterstand waren terug gekomen. Ibrahimovic scoorde de winnende treffer net voor tijd. Het is de tweede trofee dit seizoen voor Jose Mourinho, die eerder de Engelse Super Cup won.

Patrick van IJzendoorn
Zlatan juicht. Beeld afp
Zlatan juicht.Beeld afp

Manchester United - Southampton is een wedstrijd met een geschiedenis. In 1976 troffen de ploegen elkaar op Wembley voor de FA Cup-finale. Toen won Southampton, indertijd spelend in de tweede divisie, door een late treffer van Bobby Stokes. Halverwege jaren tachtig zorgde een 4-1 bekeroverwinning van Southampton op de Mancunians voor het vertrek van Ron Atkinson en de aanstelling van Alex Ferguson, een belangrijk moment in de Engelse voetbalgeschiedenis.

Voor Southampton was de finale een goede kans om voor de tweede keer in de clubgeschiedenis een beker te winnen en Europees voetbal veilig te stellen. Vanaf het begin speelde de ploeg van Claude Puel beter en agressiever. Het leverde na tien minuten de openingstreffer op van de Italiaanse spits Manolo Gabbiadini, ware het niet dat Andre Mariner jet doelpunt op advies van de grensrechter afkeurde wegens buitenspel. Dat bleek geheel ten onrechte te zijn.

Zoals dat wel vaker gaat viel het doelpunt vervolgens aan de andere kant. Een paar minuten later schoot Ibrahimovic een vrije trap vanaf 25 meter het doel in. Doelman Fraser Forster ging niet helemaal vrijuit. Hiermee bewees de 35-jarige routinier wederom hoe belangrijk hij is voor Manchester. Voor de underdog uit de Zuidengelse kustplaats was het een domper en de wedstrijd leek in hogere zin voorbij te zijn toen Jesse Lingard 2-0 maakte, zijn derde goal alweer op Wembley..

Zlatan probeert de bal met buitenkantje rechts langs Southampton-doelman Fraser Forster te prikken. Beeld afp
Zlatan probeert de bal met buitenkantje rechts langs Southampton-doelman Fraser Forster te prikken.Beeld afp

Het was geheel tegen de verhouding in. Manchester United speelde loom en arrogant. Een negatieve rol was weggelegd voor de Spaanse middenvelder Ander Herrera, die enkele keren probeerde om tegenspelers een gele of rode kaart aan te naaien. Net voor rust was er gerechtigheid toen de Gabbiadini, die eerder dit seizoen was overkomen van Napels, alsnog een doelpunt achter zijn naam kreeg door alert te reageren op een strakke voorzet van uitblinker James Ward-Prowse.

Tijdens de pauze probeerde Mourinho voor rust te zorgen door Michael Carrick in te brengen. Het hielp amper. The Saints gingen door waar ze gebleven waren en enkele minuten na de onderbreking was de come-back compleet, toen Gabbiadini wederom bewees wat voor een goede aankoop hij is. Southampton, dat eerder Arsenal en Liverpool had uitgeschakeld, bleef komen en kreeg meerdere kansen op de derde treffer. Oril Romeu raakte zelfs de binnenkant van de paal met een kopbal.

Maar aan de andere kant was daar nog altijd het dreigende gevaar in de persoon van Ibrahimovic, die profiteerde van de afwezigheid van de geblesseerde Virgil van Dijk. Kort nadat Gabbiadini naar de kant was gehaald en de ruim 85.000 toeschouwers zich verheugden op een extra half uur, belandde een voorzet van Herrera op het hoofd van de vrijstaande Ibrahimowic. Dit keer was Forster wel kansloos. Trofeejager Mourinho heeft weer zilver binnen; de harten van de heiligen waren gebroken.

Voor Ibrahimovic was het alweer zijn 26e goal in 38 wedstrijden voor Manchester, en dankzij hem is Mourinho nu de eerste Manchester United-manager die in zijn eerste seizoen een grote prijs wint. De Portugees, echter, voelde zich ongemakkelijk en zei bij de persconferentie dat zijn Southampton-collega reden had om zeer teleurgesteld te zijn. De enige Rode Duivel die de trofee met een opgeheven hoofd in ontvangst kon nemen, was dan ook Ibrahimovic. Gevraagd door een verslaggever of er iets speciaals is gebeurd bij United zei hij na afloop. 'I came, that's special.'

Zlatan is blij met zijn tweede prijs dit seizoen, eerder won United al de Engelse Super Cup. Beeld afp
Zlatan is blij met zijn tweede prijs dit seizoen, eerder won United al de Engelse Super Cup.Beeld afp
Meer over