Zilver Van Klaveren enige prijs oranjeturners op EK

Waar vooraf vooral de medaillekansen van Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes werden besproken, was het dit weekeinde bij de Europese kampioenschappen turnen in Moskou alleen Noël van Klaveren die namens Nederland het podium haalde.

null Beeld ap
Beeld ap

De 17-jarige turnster uit Alphen aan den Rijn bewaarde haar beste sprong voor in de finale. Het leverde haar een zilveren medaille op.

Frustratie viel af te lezen van de gezichten van de mannen. Van Gelder had, achteraf bezien, het goud voor het grijpen in Moskou waar geen enkele finalist aan de ringen foutloos was. 'Deze finale was qua niveau een lachertje. Ik had op mijn 30e verjaardag gewoon fluitend kampioen moeten worden', mopperde de Brabander die sinds 2009 geen medaille meer veroverde op een groot toernooi. Het verschil met de winnaars, de Oekraïner Igor Radivilov en de Fransman Samir Ait Said, was bovendien slechts één tiende punt.

Wammes keerde voor het eerst sinds 2005 terug in een EK-finale op vloer. De Amsterdammer verknalde een tot dan vlekkeloos optreden met een val na de op één na laatste sprongserie: 13,666 en achtste. Ook hier werd de titel gedeeld: door de Brit Max Whitlock en de Israëliër Alexander Sjatilov, beiden goed voor 15,333.

Zondag had Wammes nog een kans op sprong, maar na een foutje bij de tweede poging was een gemiddelde van 14,333 slechts goed voor de zevende plaats. Het goud was voor de Rus Denis Abliazin met een score van 15,408. Het werd nog wranger omdat Wammes in een van de finales bij de beste vijf had moeten eindigen om de A-status en bijbehorende financiële ondersteuning van NOC*NSF te behouden. 'Ik ben benieuwd hoe ik dat ga opvangen. Ik zal toch mijn huur moeten betalen en mijn eten', treurde de turner van Flik-Flak.

EK-debutante Van Klaveren had er zaterdag al voor gezorgd dat Nederland niet met lege handen de Olympiski-hal verliet. 'De finale bereiken op sprong was het doel, het ging echt heel goed', zei ze, bijgestaan door haar coach Wolther Kooistra van Turning Spirit Amsterdam.

Die werkte vanaf november naar dit toernooi met de relatief onervaren turnster. 'We hebben wedstrijden geturnd in Duitsland, in Rusland, omdat Noël vooral ervaring moest opdoen. Met haar optreden hier zet ze nu een grote stap. Ze turnt haar beste sprong op het juiste moment. Ik stond met kippenvel te kijken', vertelde Kooistra.

Van Klaveren kwam na twee sprongen uit op een gemiddelde van 14,466, net als de Roemeense Larisa Iordache. Enkel de Zwitserse Giulia Steingruber deed het beter: 14,750. Chantysha Netteb, de tweede Nederlandse in de finale, werd met 13,533 zesde.

Meer over