Zidane houdt Real op de been

Zonder tot z'n beste voetbal verleid te worden, plaatste Real Madrid zich ten koste van Bayern München voor de kwartfinales van de Champions League....

Zelden waren de rivaliteit en animositeit tussen twee Europese voetbalgrootmachten zo tastbaar als gisteren in stadion Bernabeu, waar het voetbal vooral in de eerste helft hoogstaand was en de strijdlust geen moment luwde. Typerend: een gebroken arm weerhield de Franse verdediger Sagnol van Bayern er niet van vrijwel de gehele wedstrijd uit te spelen.

Vechtend gingen Real en Bayern uit elkaar - Guti werd na een duw van Bayern-verdediger Kuffour door ploeggenoot Raúl met een kopstoot geraakt - als ultieme bewijs van verstoorde verhoudingen en grote ego's.

Wat na afloop overheerste was het gevoel dat Bayern zichzelf, net als twee weken geleden in eigen stadion, te kort had gedaan. Door in een tijdsbestek van zes minuten drie opgelegde kansen onbenut te laten, schoten de Duitsers zichzelf kort voor rust in de voet.

Uiteraard werd de meeste aandacht op voorhand opgeëist door doelman Kahn, die ook zelf gretig meedeed aan een vertoning die larmoyant mocht worden genoemd.

Nadat hij had verkondigd dat zijn blunder van twee weken geleden - hij verkeek zich op een vrije trap van Roberto Carlos, waardoor Real op 1-1 kwam - hem dagen uit zijn slaap had gehouden, deed zijn vriendin in Bild nog een duit in het zakje.

Met gevoel voor dramatiek stelde zij dat ze met haar aanwezigheid de haat uit het Bernabeu-stadion wilde bannen. 'Als één druppel inkt die kleur geeft aan honderd liter water. Oliver heeft me nodig.' Wat moest coach Hitzfeld daar nog aan toevoegen? Hij volstond met de opmerking dat hij over Kahn 'geen angsten' had.

En ook de doelman bleek niet gevoelig voor de vijandige receptie aan het begin van een wedstrijd, die gaandeweg steeds meeslepender en attractiever werd. Na een rommelige openingsfase, waarin Zé Roberto en Michel Salgado gele kaarten incasseerden voor onbesuisde overtredingen, won de confrontatie al snel aan aantrekkingskracht.

De openingstreffer van de bij vlagen fenomenale Zidane in de 32ste minuut, na goed doorzetten van Michel Salgado, was feitelijk pas de tweede kans die Real wist te creëren. Eerder kopte Raúl naast na een puntgave voorzet van Zidane.

Real was van twee belangrijke angels ontdaan door het ontbreken van topscorer Ronaldo (hamstringblessure) en linksback Roberto Carlos, die op basis van tv-beelden voor twee duels werd geschorst voor zijn handgemeen met Demichelis in de eerste wedstrijd. Natuurlijk beschikt coach Carlos Queiroz dan nóg over een arsenaal aan exceptionele spelers, maar beide Brazilianen werden niettemin node gemist.

De eerste helft werd door Bayern gedomineerd, maar de Duitsers verzuimden daadwerkelijk van zich af te bijten. De slotfase leverde maar liefst drie riante kansen op, die tot ten minste één treffer hadden moeten leiden.

Real-doelman Casillas werd twee keer tot knappe reddingen gedwongen. Eerst door Zé Roberto, die een woeste volley gekeerd zag worden. Vervolgens kreeg de jonge doelman nog zijn hand achter een inzet van Makaay, na een net niet vlot genoeg uitgevoerde counter via Ballack.

In blessuretijd moest Michel Salgado nog een schot van Pizarro voor de doellijn onschadelijk maken, ten teken dat Bayern echt geen ontzag toonde voor de koploper uit de Primera Division. Maar het ontbrak de Duitsers wel aan daadkracht.

Zo overrompelend en venijnig als Bayern het eerste bedrijf besloot, zo tam en teleurstellend was de tweede helft. Terwijl de Duitsers desperaat op zoek gingen naar de gelijkmaker, koos Real nadrukkelijk z'n momenten. Solari, Guti en Raúl, in blessuretijd, verzuimden Kahn echter voor de tweede keer te passeren.

Meer over