Zes Nederlandse hockeyers gaan deze winter hun portemonnee vullen in India

Bij opbod mochten Indiase clubs op een veiling vandaag weer de beste hockeyers ter wereld 'huren' voor de lucratieve Hockey India League. Zes Nederlandse internationals vertrekken deze winter tijdelijk naar India om hun portemonnee te spekken. Robert van der Horst is met 43 duizend dollar (iets meer dan 40 duizend euro) de duurste Nederlandse speler op de lijst.

Jaap Stockmann en teamgenoten van de Punjab Warriors in 2013 Beeld anp
Jaap Stockmann en teamgenoten van de Punjab Warriors in 2013Beeld anp

'Even de huur ophalen' is de gebruikte uitdrukking voor de goed betaalde criteriums die wielrenners na de Tour de France rijden. De Hockey India League is de hockeyvariant. En 'de huur ophalen' is hier ook al net zo eufemistisch.

Voor zes weken hockeyen worden bedragen tot 99 duizend dollar per persoon betaald. Dat bedrag legde Ranchi Rays neer voor de Indiase tophockeyer Gurbaj Singh. En het geld was daarmee nog lang niet op, want ook de Duitse international Christopher Ruhr werd toegevoegd aan de selectie van de Rays. Prijskaartje: 75 duizend dollar.

Hernieuwde populariteit

De HIL is gemodelleerd naar de IPL, de Indian Premier League in het twenty/20 cricket. Die zes weken durende competitie is razend populair in India. Met de Hockey India League hopen de sponsors en organisatoren hockey hernieuwde populariteit te geven.

Naast Van der Horst gaan ook Sander Baart (32,6 duizend euro), Seve van Ass (36,4 duizend euro), Sander de Wijn (18,7 duizend euro) en Billy Bakker (28,9 duizend euro) naar India. Wouter Jolie, geen international meer, heeft nog een lopend contract met de Uttar Pradesh Wizards en zal ook op de Indiase velden te vinden zijn.

Miljoenen kijkers

In een interview uit 2013 zei keeper Jaap Stockmann, dit jaar voor het eerst in drie jaar niet aanwezig, over de HIL: 'In de Punjab leeft het hockey enorm, wij hadden minimaal zesduizend toeschouwers. Ook elders was het een gekkenhuis, terwijl 22 miljoen kijkers de wedstrijden in de India League op tv volgden.'

De deelname van de Nederlanders kan nog wel voor problemen zorgen bij verschillende clubs uit de Nederlandse hoofdklasse. Het finaleweekend van 26 feburari valt samen met de start van de tweede competitiehelft. Oranje-Rood en Rotterdam hebben de KNHB daarom opgeroepen deze competitieronde te verplaatsen.

Naast de Nederlanders zijn er ook nog acht buitenlandse spelers die momenteel actief zijn in de Nederlandse hoofdklasse gehuurd door een Indiase club. Agustin Mazilli (Oranje-Rood), Fergus Kavanagh en Justin Reid-Ross (Amsterdam), Aran Zalewski (Pinoké), Adam Dixon (Rotterdam), David Harte (Kampong), Florian Fuchs (Bloemendaal) en Kieran Govers (Den Bosch) zullen ook naar India afreizen.

Meer over