Update

Zes inzittenden, onder wie drie voetballers, overleven vliegramp in Colombia

Bij het ongeluk met een vliegtuig met aan boord spelers en officials van de Braziliaanse voetbalclub Chapacoense zijn 71 inzittenden om het leven gekomen. Slechts zes mensen, onder wie drie voetballers, overleefden het ongeluk. Het toestel van de Boliviaanse chartermaatschappij LaMia kreeg vlak voor de geplande landing in de Colombiaanse stad Medellin te kampen met technische problemen.

De Braziliaanse voetballer Alan Ruschel wordt het ziekenhuis van la Ceja binnengebracht. Beeld epa
De Braziliaanse voetballer Alan Ruschel wordt het ziekenhuis van la Ceja binnengebracht.Beeld epa

Het dodental werd dinsdagavond bijgesteld. In eerste instantie was sprake van 75 doden. Volgens de autoriteiten waren er minder passagiers aan boord. Op de lijst stonden er 81, maar vier personen, onder wie de burgemeester van de stad Chapecó, bleven toch thuis.

Het team van Chapacoense, uitkomend in de hoogste voetbaldivisie van Brazilië, was samen met meereizende journalisten onderweg om de eerste wedstrijd van de finale van de Copa Sudamericana (de Zuid-Amerikaanse versie van de Europa League) te spelen. Woensdag stond de wedstrijd tegen de Colombiaanse club Atletico Nacional uit Medellin op het programma.

Het clubbestuur van Atletico Nacional uit Medellin heeft laten weten de de finale van de Copa Sudamericana niet meer te willen spelen en heeft voorgesteld de titel bij wijze van eerbetoon aan Chapacoense,en de omgekomen voetballers aan te bieden.

Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo zou de delegatie van Chapecoense aan boord van het verongelukte toestel terecht zijn gekomen nadat de Braziliaanse luchtvaartautoriteiten om nog onduidelijke redenen de club belet hadden om naar Medellin af te reizen in een gehuurd chartervliegtuig.

Staf, journalisten en voetballers moesten hierdoor omboeken naar de lijnvlucht van de Boliviaanse luchtvaartmaatschappij LaMia vanuit de luchthaven Viru Viru in Santa Cruz de la Sierra (Bolivia). Het vliegtuig met aan boord 68 passagiers en 9 bemanningsleden was op weg naar het José María Córdova International Airport in Rionegro, het op een na grootste vliegveld in Colombia, toen het om nog onbekende redenen in de problemen kwam.

Volgens de Colombiaanse luchtvaartautoriteiten zou mogelijk een elektrische storing de oorzaak kunnen zijn dat het toestel nabij het plaatsje La Union, zo'n 50 kilometer van Medellin, neerstortte. Eerder meldden diverse bronnen dat het vliegtuig door een mogelijk tekort aan brandstof gecrasht zou zijn.

Lees ook: profiel van het omgekomen voetbalteam

Chapecoense droomde van winst in Zuid-Amerikaanse Europa League

Drie spelers van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense hebben de vliegramp in Colombia overleefd. Beeld ap
Drie spelers van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense hebben de vliegramp in Colombia overleefd.Beeld ap

Overlevenden

'Het is een grote ramp', zei burgemeester van Medellin Federico Gutierrez. Hij weigert overhaaste conclusies te trekken over de toedracht van de crash. Volgens Gutierrez is de eerste prioriteit de berging van de lichamen van de slachtoffers. Op de plaats van het ongeluk werden naast tientallen lijken ook zes overlevenden gevonden, van wie er een op weg naar het ziekenhuis is overleden.

Volgens persbureau EFE zijn onder de overlevenden in elk geval de Braziliaanse doelman Jackson Ragnar Follmann (21) en linkermiddenvelder Alan Ruschel (27). Beiden zijn met onbekende verwondingen binnengebracht bij het ziekenhuis van het plaatsje La Ceja.

TeleMedellín meldt dat ook de Braziliaanse journalist Rafael Henzel en de stewardes Ximena Suarez levend naar een ziekenhuis zijn gebracht. Volgens de laatste berichten zou ook verdediger Hélio Hermito Zampier Neto levend onder het puin vandaan zijn gehaald.

Ook doelman Danilo Padilha werd zwaargewond naar een ziekenhuis vervoerd. De 31-jarige doelman vervulde in de achtste finales van de Copa Sudamericana een heldenrol door vier penalty's van de Argentijnse club Independiente te stoppen. Padilha overleed later aan zijn verwondingen.

null Beeld epa
Beeld epa

Finale uitgesteld

Chapecoense is een voetbalclub uit de stad Chapeco, waar een kleine 200 duizend mensen wonen. De club speelt sinds twee jaar weer op het hoogste niveau en bereikte vorige week voor het eerst de finale van een groot toernooi door in de halve finales van de Copa Sudamericana de Argentijnse grootmacht San Lorenzo te verslaan.

Afgelopen zondag verloor Chapecoense nog met 1-0 van Palmeiras. Die uitslag betekende dat de topclub uit Sao Paulo de Braziliaanse titel niet meer kan mislopen.

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol heeft de finale van de Copa Sudamericana tot nader order uitgesteld. 'De Zuid-Amerikaanse voetbalfamilie is diep geschokt', schreef de Conmebol dinsdag in een korte verklaring. Bondsvoorzitter Alejandro Dominguez is op weg naar Medellin. 'Tot nader order zijn alle wedstrijden uitgesteld'.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft dinsdag namens de hele voetbalwereld medeleven betuigd met de slachtoffers van de vliegramp in Colombia. 'Dit is een heel, heel trieste dag voor het voetbal', meldde Infantino op de website van de wereldvoetbalbond. 'In deze moeilijke tijd zijn onze gedachten bij de slachtoffers, hun familie en vrienden. We leven mee met de fans van Chapecoense, de voetbalgemeenschap en de getroffen media in Brazilië.'

De Braziliaanse autoriteiten hebben drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Eerdere rampen

De vliegramp waarbij Chapecoense is betrokken, is niet de eerste waarbij vrijwel een compleet voetbalelftal wordt getroffen. In de geschiedenis ging het diverse keren mis. Zo kwam in 1949 vrijwel het gehele team van AC Torino om het leven nadat hun vliegtuig tegen de Supergaberg uiteenspatte. De bekendste ramp is de crash waarbij de legendarische Busby Babes, het kampioenselftal van Manchester United en door velen gezien als een van de beste Engelse teams aller tijden, in 1958 in de sneeuw bij München crashte.

In Nederland kennen we vooral de ramp met de Surinaamse voetballers van het Kleurrijk Elftal in 1989. Een landing in dichte mist op de luchthaven van Paramaribo kostte het leven aan 176 van de 187 passagiers van een SLM-vliegtuig. Onder hen waren de voetballers Lloyd Doesburg (Ajax), Steve van Dorpel (FC Volendam), Ruben Kogeldans (Willem II), Ortwin Linger (Haarlem), Fred Patrick (PEC Zwolle) en Andy Scharmin (FC Twente).

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over