Zeller bewaart zijn kruit tot slotminuut

Zelf voorspelde hij onlangs dat er nog wel een wedstrijd zou komen waarin hij niet zou scoren. Gisteren leek dat moment aangebroken. Met nog vijf minuten op de klok en tien Bloemendalers op het veld – na de gele kaart van Thijs van Rheenen – durfde ook Christopher Zeller niet meer op een treffer te hopen.

Van onze verslaggever Ronald ten Brink

Amsterdam domineerde eigenlijk al de hele tweede helft en begon in de slotfase voorzichtig te dromen van een stunt. Tot Jesse Mahieu met nog 20 seconden op de te spelen in de fout ging en de topscorer van de hoofdklasse mocht aanleggen voor zijn derde strafcorner. Laag en hard verdween de bal langs doelman Klaas Veering. Het was Zellers 29ste treffer van dit seizoen.

‘Op dit niveau mag je dergelijke fouten niet maken’, mopperde Amsterdam-coach Alejandro Verga na afloop. Hij doelde op Jesse Mahieu, die negen minuten voor tijd ook al een strafcorner had weggegeven door de bal hoog uit eigen cirkel weg te slaan. Die mogelijkheid liet Zeller nog onbenut.

Zelf was Mahieu zich van geen kwaad bewust. ‘Ik nam de bal niet echt goed aan, maar daarna gleed ik weg. Volgens mij overkwam Ronald Brouwer hetzelfde. Ik had niet het gevoel dat ik hem onderuithaalde, maar misschien denk ik er anders over als ik de beelden heb teruggezien.’

De teleurstelling was groot bij Amsterdam dat te timide aan de wedstrijd begon, maar in de loop van de tweede helft steeds meer het gevoel kreeg dat dit Bloemendaal niet onoverwinnelijk was. Echt grote kansen kreeg de thuisclub niet in het Wagener Stadion. Maar een gelijkspel was het minste dat het compact spelende Amsterdam verdiende.

‘Ik bedrijf sport en dan is verliezen altijd zuur’, gaf Mahieu na afloop toe. ‘Maar we wilden nu vooral bewijzen dat we heel goed kunnen hockeyen en daarom ging het ons niet in de eerste plaats om de uitslag. Al blijft het zonde dat die corner erin vloog.’

Vooraf had Mahieu zich er al bij neergelegd dat de eerste plaats in de competitie is gereserveerd voor Bloemendaal. ‘Zij spelen veel constanter. Bij ons is het nog erg wisselvallig. Wij verliezen met 1-0 van Pinoké, zij lopen met 7-1 over zo’n club heen. Op weg naar de play-offs moeten we nog flink wat stappen maken en dan zullen we wel zien wie straks het beste kan pieken.’

Vorig jaar verloor Amsterdam in oktober met 7-1 van Bloemendaal, maar in de finale van de play-offs dwong de club een derde wedstrijd af en ging de nationale titel pas verloren in de verlenging.

Ook dit seizoen loopt Amsterdam weer over van kwaliteit, maar die ligt vooral op het middenveld. Twee spitsen vertrokken afgelopen zomer, Pol Amat en Paul-Frederik van Esseveldt. De middenvelders Floris Evers (SCHC) en Teun Rohof (Oranje Zwart) en verdediger Wouter van Straten (Laren) namen hun plaatsen in.

Evers en Rohof flankeren geregeld de enig overgebleven spits Roderik Huber en ook Mark Neumeier, de afgelopen seizoenen verdediger, is veelal voorin te vinden. Daar staat tegenover dat Ben Hawes bij afwezigheid van Taeke Taekema een linie is gezakt en nu als rechtsachter fungeert.

Het gevolg is dat Amsterdam dit seizoen pas 27 doelpunten heeft gemaakt. Ook de strafcorner is zonder Taekema een probleem. Tegenover een kleine zestig pogingen staan slechts elf treffers uit de korte hoekslag. Gisteren mocht Amsterdam het drie keer proberen, maar Neumeier noch Hawes had succes.

Omdat Christoffer Zeller zijn derde strafcorner wel benutte, sloot Bloemendaal de eerste helft van de competitie zonder puntenverlies af. Coach Michel van den Heuvel kon tevreden terugblikken. ‘Als je de laatste vijf minuten met tien man staat en dan toch nog wint, is dat een mentale opkikker.’

Verder wilde hij niet veel woorden aan het enerverende duel vuil maken. ‘Het was een matige topper, door de omstandigheden. Dit veld was zo nat dat goed hockey onmogelijk was. Het baltempo lag veel te laag. Slechts één schitterende actie van Teun de Nooijer heb ik gezien, terwijl er zo veel topspelers op de mat stonden.’

Meer over