Nieuws

Zelfs tegen Gibraltar is de Kuip voor Oranje zeer behoorlijk gevuld

Meer dan 30 duizend mensen in oranje plunje komen op een maandag in oktober in Rotterdam kijken met hoeveel het Nederlands elftal van Gibraltar gaat winnen. Dat is hoe dan ook bijzonder.

Ryan Gravenberch en Frenkie de Jong op de training. Beeld ANP
Ryan Gravenberch en Frenkie de Jong op de training.Beeld ANP

De Kuip zal voor zeker tweederde gevuld zijn, voor een wedstrijd die normaliter zonder spanning is, tegen een opponent die best een beetje kan voetballen, met de nadruk op een beetje. Maar die kunde valt in het niet in vergelijking met de kwaliteiten van de spelers van het Nederlands elftal. Gibraltar staat 197ste van de 210 landen op de Fifa-wereldranglijst, ingeklemd tussen de Kaaimaneilanden en Pakistan. Nederland is elfde. Dwergen bestaan bijna niet meer in het voetbal, maar Gibraltar zou je een van de laatste kleintjes kunnen noemen, al weten ze ook op de rots hoe ze met zijn allen een potje moeten verdedigen.

Bondscoach Louis van Gaal vindt het eigenlijk ‘ongelooflijk’, zoals hij zondag zei, dat er zoveel kaarten zijn verkocht voor het aanschouwen van anderhalf uur totale aanval op het doel van vinnig verdedigende tegenstanders, en daarmee heeft hij een punt. Hij hoopt, mede om het publiek een fijne avond te bezorgen, op meer doelpunten dan vrijdag in Letland (0-1). De punten zijn trouwens nodig om de eerste plaats te behouden en de plaatsing voor het omstreden WK in Qatar al in november veilig te stellen, tijdens het laatste blok van twee duels: Montenegro-uit en Noorwegen-thuis.

Ideaal scenario

Eigenlijk verloopt alles volgens een ideaal scenario sinds de entree van Van Gaal, twee maanden geleden, waarbij hijzelf veel aandacht opeist, of dat nu de bedoeling is of niet. Een achterstand van een punt op Turkije na drie duels, bij het ontslag van Frank de Boer, is omgebogen in een voorsprong van twee punten op rivaal Noorwegen en vier op de Turken. Noorwegen mist spits Haaland, ook maandag, thuis tegen het voor zijn laatste kans strijdende Montenegro.

En dan is het doelsaldo van Oranje veel beter dan dat van de concurrentie, terwijl Gibraltar dus moet vrezen voor een oorwassing. Nederland +17, Noorwegen +7, Turkije +3. Een beeld als van de machteloos op doelpunten jagende Arjen Robben in zijn laatste interland, vier jaar geleden, hunkerend naar goals tegen Zweden, zal niet te zien zijn deze cyclus. Nee, dan is het pad naar Qatar goed begaanbaar, waarbij het alleen uitkijken is voor brandnetels in de berm.

Davy Klaassen (r) haalt uit voor het enige doelpunt in het laatste kwalificatieduel van Oranje tegen Letland. Beeld Pro Shots / Erik Pasman
Davy Klaassen (r) haalt uit voor het enige doelpunt in het laatste kwalificatieduel van Oranje tegen Letland.Beeld Pro Shots / Erik Pasman

Kijk naar die serie onder Van Gaal: met wat fortuin 1-1 in Noorwegen, ruime zeges op Montenegro (4-0) en Turkije (6-1), plus een magere overwinning (0-1) in Letland, waarbij Van Gaal aangaf dat hij het precies zo had voorspeld. ‘Het doel is het WK halen.’ Langzaam komt de horizon van het WK in zicht. Een groslijst van 100 spelers is teruggebracht naar 40, de hiërarchie is bevestigd. Nieuwe spelers sluiten aan, zoals in het weekeinde Arnaut Danjuma, vervanger van de geblesseerde Cody Gakpo.

Spelletjesmens

Van Gaal kan nog niet precies zeggen hoe sterk Nederland is ten opzichte van andere toplanden, omdat recent niet tegen die landen is gespeeld. Op het EK was zelfs Tsjechië te sterk. Voor overdreven optimisme is nog geen aanleiding. Van Gaal geniet vooral van de saamhorigheid in de groep. Op een ‘ontspanningsavond’ zag hij de spelers weer samen drommen rond het spelbord van ‘30 Seconds’, een gewoonte die ze al oppikten bij de voorganger van Frank de Boer, de van Noordwijk naar de bossen van Zeist verhuisde Ronald Koeman. Spelletjesmens Van Gaal wacht alleen nog op een uitnodiging om te mogen meedoen.

Op het spel is nog genoeg aan te merken, zeker zoals zich dat vrijdag voltrok in Riga. Het is ook een kwestie van creativiteit om zo’n muur af te breken. Creativiteit herbergt de selectie voldoende, al was dat moeilijk te zien. Noa Lang, die als invaller debuteerde, zal vermoedelijk zelfs op zijn favoriete linkerkant mogen spelen, door de blessure van Gakpo, over wie de KNVB een briefje stuurde naar de Uefa. De scheidsrechter vond het niet nodig een dokter op het veld toe te laten toen daar al het vermoeden bestond van een hersenschudding, terwijl daarvoor een protocol is.

Georginio Wijnaldum was tegen Letland geschorst. Hij neemt de plaats in van Guus Til, als een van de twee aanvallende middenvelders. Wijnaldum krijgt nog weinig speeltijd bij Paris SG. Dat zit hem niet lekker. Voor een serieus gesprek met trainer Pochettino acht hij het nog te vroeg. ‘De situatie is heel moeilijk, het is wennen. Maar ik zal vechten en alles doen om de situatie te keren.’ Maandag speelt hij en, wie weet, zal de wedstrijd herinneringen oproepen aan zijn debuut bij Oranje, ruim tien jaar geleden in Eindhoven tegen San Marino, toen Oranje met 11-0 won, nog altijd het record in interlands.

Meer over