Zelfs Fortuna Sittard slaagt er al in van Ajax te winnen

Op de voorlaatste speeldag zijn nagenoeg alle beslissingen in de eredivisie gevallen: de titel is dus definitief voor PSV en Feyenoord krijgt, als nummer twee van de ranglijst, ook toegang tot de Champions League....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

NEC krijgt via de nacompetitie de kans om zich voor een nieuwe ronde eredivisievoetbal te plaatsen en datzelfde geldt voor RKC, tenzij de Waalwijkers er op de slotdag een doelpuntenfestijn van maken en bovendien Willem II de punten laat liggen. In dat laatste geval heeft RKC zowaar nog de mogelijkheid om aan de extra competitie met drie eerste divisie-clubs te ontkomen.

Ajax had voor dit weekeinde nog kans om op de derde plaats te eindigen, maar de Amsterdammers gingen gisteren op pijnlijke wijze onderuit bij Fortuna Sittard. FC Twente daarentegen won met 4-0 van NAC en besluit daardoor een buitengewoon geslaagd seizoen als nummer drie van de eredivisie. Het is voor het eerst sinds 1964 dat Ajax buiten de nationale top-drie valt. Zo slecht als toen -Ajax eindigde in 1964 als dertiende- is het niet, maar dat neemt niet weg dat de teleurstelling in alle geledingen van de Amsterdamse formatie merkbaar is.

Dat bleek ook uit het gedrag van de Ajax-fans in Sittard. Niet alleen namen ze scheidsrechter Luinge met beledigende teksten op de korrel, ook veroorzaakten ze met hun vuurwerk zoveel rook in het stadion dat de Groningse fluitist de wedstrijd ook daarvoor moest stilleggen. Voorafgaand aan de wedstrijd schonk voorzitter Bouwmeester van Fortuna Sittard Ajax-trainer Van Gaal nog een bloemetje, maar dat zo ongeveer was ook wel het mooiste dat hij aan zijn laatste wedstrijd op Nederlandse bodem overhield.

Witschge had Ajax op een 1-0 voorsprong gezet. Het tweede doelpunt hing lang in de lucht, maar het enorme Amsterdamse overwicht leverde helemaal niets meer op. In de tweede helft volgde de ommekeer, want al na twee minuten kwam Fortuna Sittard via een treffer van Jeffrey langszij. Zeventien minuten later verergerde Usta de pijn voor Ajax door het tweede tegendoelpunt te laten aantekenen. Deze ontwikkelingen gaven de Limburgers zoveel moed dat ze een waar offensief op het doel van Van der Sar ontketenden. De keeper bleef meester van de zaak, maar kon niet voorkomen dat Ajax puntloos bleef al knalde Wooter nog tegen de paal.

Het verlies tegen Fortuna was Ajax' zevende nederlaag in deze competitie. De laatste keer dat de Amsterdamse club zo vaak verloor was in het seizoen '85-'86. Met 51 doelpunten uit 33 wedstrijden stevent de ploeg ook wat dat betreft op een laagterecord af. Met nog een duel voor de boeg kan Ajax het record uit de seizoenen '57-'58 en '76-'77 vrijwel niet meer ontgaan. Toen maakte de landskampioen 62 treffers in 34 duels.

Dubbel afscheid

Ronald Koeman en Gaston Taument slaagden er bij hun afscheid van het Rotterdamse publiek beiden in te scoren voor Feyenoord. Voor de twee spelers was het dubbel prettig dat hun laatste optreden in De Kuip een overwinning opleverde; Feyenoord drukte zijn overwicht uit in een 4-2 zege en dat bracht op de tribunes zoveel enthousiasme teweeg dat het weer een groot feest was in De Kuip.

PSV mocht op grote afstand de loper naar de titel uitleggen, van de Feyenoord-fans waren er maar weinigen die dat wilden accepteren. Ze bleven althans uitbundig zingen van het elders vergeven kampioenschap. Heerenveen bewees andermaal dat het het beker-echec tegen Roda JC nog steeds niet te boven is. Sinds die nederlaag hebben de Friezen ook in de competitie niets meer laten zien. Doelman Vonk deelde gisteren in de malaise van zijn team. De manier waarop hij de inzet van Koeman (tweede doelpunt) liet glippen was ronduit onbenullig.

Het verschil tussen beide ploegen was deze middag zo groot dat uiteindelijk de wissel van Gaston Taument, in de 72ste minuut, het hoogtepunt van de wedstrijd werd. Toen hij zag dat de vierde official klaar stond met zijn rugnummer en dat van invaller Montoya, rende hij naar de overkant van het veld.Hoe verder hij van de bank verwijderd zou zijn, hoe langer hij door het legioen kon worden toegejuicht.

Taument, die deze zomer naar Benfica vertrekt, viel zijn medespelers een voor een in de armen. Koeman had ruim vijf minuten eerder hetzelfde gedaan. Taument, die een sterk seizoen had, liet een traan op het zondagse pak van voorzitter Van den Herik. Terwijl hij begon aan de ereronde, ging de wedstrijd gewoon door en bepaalde de toekomstige Feyenoorder Kornejev de eindstand met een schitterend schot op 4-2. 'We hebben hem laten scoren, zodat de mensen hebben kunnen zien wat we in huis halen', droeg trainer Haan bij aan de meligheid na afloop.

Huldiging Twente

De spelers van FC Twente vormden gistermiddag het stralende middelpunt van een groots aangepakt feestje van hun eigen aanhang. Op de voorlaatste competitiedag haalde de thuisclub fors uit tegen NAC: het werd 4-0 voor de Enschedeërs en met die zege verzekerden ze zich van de derde plaats op de ranglijst. Dat is meer dan trainer Meyer aan het begin van het seizoen zal hebben verwacht.

Het publiek reageerde navenant: terwijl de spelers aan een ereronde begonnen vormden de supporters een wuivende haag van vlaggen. Veel had de ontmoeting voor de neutrale kijker overigens niet te bieden. NAC hield zich redelijk op de been, maar nadat Petrov het eerste doelpunt voor FC Twente had gemaakt stortte de Bredase ploeg volledig in elkaar. 'We waren hier weer figuranten,' concludeerde ook trainer Rijsbergen van NAC naderhand.

Ten Hag en twee keer Bosman, die zijn seizoentotaal op negentien treffers bracht, bepaalden de eindstand op 4-0. Trainer Meyer leek met zijn gedachten al bij het volgende seizoen. Hij begon met de naar PSV vertrekkende Bruggink, op de bank, terwijl hij het ook moest stellen zonder Bosvelt, die deze zomer naar Feyenoord verhuist, en Hoogma. De laatste twee waren beiden geschorst. Maar scheve gezichten leverde dat niet op. Daarvoor was de vreugde over de derde plaats bij FC Twente veel te groot.

Sterk debuut

Het debuut van Hans van der Zee als coach in het betaald voetbal is een succes geworden. FC Volendam bleef in de eredivisie en dat is mede de verdienste van de trainer die naar Sparta gaat. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen was zijn club ongekend productief, het werd liefst 5-2 tegen FC Utrecht.

Het zag er in de eerste fase van deze ontmoeting niet naar uit dat de thuisclub de ruim 5800 toeschouwers op zoveel doelpunten zou trakteren. Binnen een minuut scoorde FC Utrecht na een vloeiende aanval door Boussata: 0-1. Volendam toonde zich enigszins aangeslagen, maar terwijl FC Utrecht de ene na de andere aanvalsgolf in beweging zette hield doelman Zoetebier, die binnenkort naar Sunderland vertrekt, zijn ploeg met een reeks fraaie reddingen op de been.

FC Volendam begon aan een voorzichtig herstel, hetgeen in de 19de minuut uitmondde in de gelijkmaker. Govedarica kopte in na een hoekschop van Tumani.

De tweede helft gaf een veel agressiever Volendam te zien. Na acht minuten lanceerde Valk Tumani en na een schijnbeweging, waarmee hij de Utrechtse verdediging op het verkeerde been zette, bracht hij Volendam op voorsprong: 2-1. Utrecht verkrampte en na gemiste kansen door Steur en Tumani zorgde Valk voor 3-1.

De teleurgestelde Utrechtse aanhang dwong daarna tot tweemaal toe scheidsrechter Schaap de wedstrijd te onderbreken door grensrechter Meints te bekogelen. Na de hervattingen excelleerde Govedarica met nog twee gave treffers in de 65ste en 68ste minuut (5-1). Het werd 5-2 door een eigen inzet van Leeflang. Daarna stopte doelman Zoetebier nog een strafschop van Mols.

Dubbel record

De Graafschap vierde op de Vijverberg in Doetinchem feest met veel doelpunten. Roda JC werkte belangeloos mee en kreeg met 5-2 een behoorlijke afstraffing.

De achtste plaats is daardoor veiliggesteld. De hoogste positie die De Graafschap ooit haalde in de eredivisie. Zo kwam er toch nog een mooi einde aan een seizoen dat prachtig begon, maar de laatste weken door vele nederlagen aan schoonheid inboette. Scheidsrechter Wegereef deed mee aan het feestpartijtje door de spelers soms vermanend toe te spreken, maar nimmer te beboeten.

Martin Jol, trainer van Roda JC, was eigenlijk de enige die met een zuur gezicht rondliep. De 5-2 nederlaag was het grootste verlies van het seizoen. Hij had gemengde gevoelens. 'Er is inzet getoond, we hebben attractief gespeeld. Maar dat gebeurde soms ook met negatieve gevolgen.'

Roda had enkele kansen, waarbij de lat en de paal een treffer voorkwam. Aan de andere kant zorgde Vrede voor enkele cruciale fouten die mede leidden tot de hoge score. Het droeg alleen maar bij tot het volksfeest, waarin Jan Oosterhuis afscheid kon nemen van de supporters. De middenvelder vertrekt naar Haarlem.

Afscheid Gall

FC Groningen-Sparta stond in het teken van het afscheid van de 33-jarige Joop Gall. De in Groningen populaire linksback, die zijn loopbaan bij Veendam vervolgt, kreeg niet het afscheid dat hij verdiende. Hij werd weliswaar luidruchtig toegejuicht, maar liep ook een liesblessure op en zag zijn ploeg onnodig met 2-1 verliezen.

FC Groningen had de nederlaag geheel aan zichzelf te danken. De ploeg speelde voor rust opvallend slap en bood Sparta alle ruimte voor de tegenaanval. De Rotterdammers wisten daar wel raad mee. Krijgsman, in de 5de minuut, en Den Dunnen, in de 35ste minuut, scoorden eenvoudig. Den Dunnen leidde de treffer van Krijgsman in door Liefden af te troeven. Bij de tweede goal van Sparta was Krijgsman de aangever en Den Dunnen de afmaker.

FC Groningen, dat voor rust drie grote kansen had laten liggen, kwam zes minuten na rust op 1-2 na een prachtige omhaal van de Braziliaan Magno. De snelle goal inspireerde de thuisploeg tot een offensief. Dat leverde diverse hachelijke situaties op voor het doel van Sparta-doelman Edward Metgod, maar doelpunten vielen er in het vervolg van de wedstrijd niet meer.

Meer over