Update

Zeilster Marit Bouwmeester pakt WK-goud

Zeilster Marit Bouwmeester heeft vandaag in het Australische Perth de wereldtitel veroverd in de olympische Laser Radialklasse. De 23-jarige Friezin verdedigde in de afsluitende medalrace, met tien boten en dubbele punten, met succes haar leidende positie in het klassement.

ANP/Redactie
null Beeld getty
Beeld getty

Bouwmeester eindigde in de elfde race op de vierde plaats. Haar Belgische rivale Evi van Acker kwam als derde over de finish. Daardoor pakte Bouwmeester met een voorsprong van 4 punten de gouden WK-medaille. 'Het is gelukt: wereldkampioen!!!!', twitterde ze kort na haar triomf.

Bouwmeester kwam gisteren voor de Australische westkust voor de eerste keer tijdens de WK aan de leiding van het klassement. Ze zette in de laatste twee vlootraces (7e en 5e) een achterstand van 14 punten op de stagnerende Van Acker (13e en 19e) om in een voorsprong van 6 punten. Daardoor mocht ze in de finale vandaag maximaal twee plaatsen achter haar Belgische concurrente eindigen om de eerste plaats vast te houden.

Bouwmeester was voor het begin van de medalrace al zeker van brons. Ze had ook al een olympische nominatie op zak. Met haar machtsgreep in Perth toonde de blondine uit Wartena ondubbelzinnig aan dat ze voor Londen 2012 de grote favoriet is voor olympisch goud.

Bouwmeester won dit jaar al onder meer de wereldbekerwedstrijden in Medemblik en Weymouth, de plaats waar volgend jaar het olympisch zeiltoernooi wordt gehouden. Mede daardoor pakte ze ook de eindzege in het wereldbekerklassement. Vorige maand werd ze voor het tweede jaar op rij gehuldigd met de Conny van Rietschoten Trofee, wegens haar grote prestaties in de olympische zeilklasse.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over