Zeilster Brouwer heeft rivale als coach

Ze moet nog even wennen aan het knobbelige water van het IJsselmeer. Regerend wereldkampioene in de Europe-klasse Carolijn Brouwer neemt na drie races op de eerste dag van de Spa Regatta voorlopig de zevende plaats in en is daar allerminst tevreden mee....

Van onze verslaggever

Roelf Ridderikhoff

MEDEMBLIK

De 23-jarige zeilster wijt haar bescheiden klassering aan een paar mindere starts. 'Als anderen dwars voor je gaan liggen voor het sein wordt gegeven, ben je eigenlijk al geklopt. Niet leuk maar het is niet anders', relativeert ze.

Waar ze zich drukker over maakt is het feit dat zij als wereldkampioene wel 150 gulden inschrijfgeld moet betalen, waar anderen dat bedrag door de organisatie vergoed krijgen op basis van hun ranking door de ISAF, de internationale zeilfederatie.

'Ik heb vorig jaar alle belangrijke wedstrijden gewonnen, behalve de Olympische Spelen dan natuurlijk, en toch sta ik maar veertiende op de lijst. Hoe werkt dat?' Ook organisator Frank van de Wall Bake van het bureau Trefpunt kan daarover geen opheldering verschaffen.

Saillanter is dat ze ditmaal op het water gecoacht wordt door haar belangrijkste concurrente Margriet Matthijsse, de 21-jarige winnares van Olympisch zilver in dezelfde klasse. Die kan al maanden niet zeilen nadat ze bij het snowboarden haar arm en schouder zodanig blesseerde dat ze geopereerd moest worden. Matthijsse hoopt volgende maand in de Kieler Woche haar rentree te maken.

De coaching door haar rivale noemt Brouwer grappig. En dat is begrijpelijk, daar ze uiterlijk voor zussen gehouden zouden kunnen worden. Bovendien zijn ze in hun gedrevenheid elkaars evenknie. 'Margriet kan goed oppeppen. Grappig om haar te horen. Als zij dat doet moet ik lachen.'

Beiden hebben zelfs nog meer gemeen: hun voorliefde voor het zuidelijk halfrond. 's Winters verblijven ze in Nieuw-Zeeland, waar de condities dan ideaal zijn. Voor Brouwer, die opgegroeid is in Brazilië, een natuurlijke zaak.

De Leidse studente management taal en cultuur, hoopt dit jaar haar studie af te ronden, maar wil in het traject naar Sydney haar sport combineren met verdere studie. 'Die afwisseling is nodig, je kunt niet iedere dag met zeilen bezig zijn. Dit jaar is voor mij een probeerjaar. Hoe het verder met de coaching gaat, weet ik nog niet.'

Wie het wel weten zijn Bob Smulders en Karsten Groth. Zij zeilen in de nieuwe 49'er-klasse, evenals Frank Havik en zijn maatje Jeroen Brand die overgestapt zijn naar deze spectaculaire boot. Die is ontwikkeld uit de Laser 5000. Overtuigd als hij is vergt die het uiterste van de bemanning. Als vervanger van de oeroude Star zal deze boot ongetwijfeld het gezicht van de zeilsport bepalen in Sydney.

De optimale snelheid van 50 kilometer per uur haalden de twee Nederlandse boten woensdag nog niet, maar spektakel belooft het wel als ze zondag in de finale tot het uiterste moeten gaan.

Meer over