Zeilster Bouwmeester maakt slechte WK-start goed

Zeilster Marit Bouwmeester heeft vandaag een mooi kunststukje geleverd in haar eerste race tijdens de wereldkampioenschappen in de Laser Radial-klasse.

ANP/Redactie
Marit Bouwmeester. Beeld Getty Images
Marit Bouwmeester.Beeld Getty Images

De Nederlandse ging voor de kust van Perth als laatste over de startlijn, maar slaagde er nog wel in de derde plaats te grijpen. Pieter Jan Postma won overtuigend de tweede race in de Finnklasse, nadat hij in de eerste race als 20e was geëindigd.

Bouwmeester begon haar kampioenschap met een valse start, ging vervolgens terug om opnieuw te starten en begon als laatste in haar groep van 51 deelneemsters aan de race.

'Het is een klein wonder dat ze zelf heeft klaargespeeld', zei coach Mark Littlejohn over de uiteindelijke derde plaats van de Friezin. 'Ze ging heel hard voor de wind en aan de wind zeilde ze ook ijzersterk. Alles wat we getraind hebben kwam eruit. Ongelooflijk knap.'

Bouwmeester, vorig jaar tweede bij het WK en al in het bezit van een olympische nominatie, kwam tijdens de tweede race als derde binnen. Ze sloot de eerste wedstrijddag af op de derde plaats in het klassement. Michelle Broekhuizen staat op de 24ste plaats.

Postma revancheerde zich met zijn overwinning in de tweede manche knap voor zijn matige openingsrace (20e) in de Finnklasse.

'De eerste wedstrijd ging heel moeizaam', legde zijn coach Stefan de Vries uit. 'We moesten zoeken naar de juiste windsystemen. Het was heel moeilijk te zien op het water. Normaal gesproken heeft Pieter Jan die dingen eerder door dan de meeste andere zeilers. Maar de temperatuur van het water en het licht hier maken het niet makkelijk. In de tweede race ging dat een stuk beter. PJ had een hele goede start, goede snelheid en kwam daarna dus niemand meer tegen in die race. Dat geeft goede hoop.'

In de 470 bij de mannen was de kernploeg minder op dreef. Het talententeam Remy Oomens/Dirk Bennen belandde na twee races op de 23ste plaats in het klassement. Steven Le Fevre en Steven Krol bezetten de 33ste plaats. De ervaren broers Sven en Kalle Coster moesten als merkenteam genoegen nemen met de teleurstellende 36ste plaats.

Meer over