Update

Zeilheld Conny van Rietschoten overleden

De vermaarde oud-zeezeiler Conny van Rietschoten is dinsdag in Portugal overleden. Hij werd 87 jaar. Dat maakte het Nederlands Watersportverbond (KNWV) dinsdagavond bekend.

Conny van Rietschoten in 1982. Beeld anp
Conny van Rietschoten in 1982.Beeld anp

Van Rietschoten kampte al enige tijd met een slechte gezondheid. Hij is één van de grootste helden uit de Nederlandse zeilgeschiedenis.

Van Rietschoten won zowel in 1978 als in 1982 de toenmalige Whitbread Round the World Race, de huidige Volvo Ocean Race. Daarmee zorgde hij ervoor dat Nederland één van de vooraanstaande landen in het oceaanzeilen werd. Als eerste Nederlander professionaliseerde hij de zeilsport en daarmee bracht hij de sport internationaal gezien naar een hoger niveau.

Sinds 1982 wordt in Nederland de Conny van Rietschoten Trofee jaarlijks uitgereikt aan de Zeiler van het Jaar, op basis van de geleverde prestaties.

Van Rietschoten begon op 3-jarige leeftijd met zeilen op het jacht van zijn vader. Na de Tweede Wereldoorlog studeerde en werkte hij in Engeland. Daar begon hij met zeezeilen.

De ziekte tuberculose maakte bijna een voortijdig einde aan zijn zeilcarrière. Van Rietschoten bracht een jaar door in een Zwitsers sanatorium waarna hij zich geheel richtte op het elektrotechnisch ingenieursbureau van de familie, dat hij op 45-jarige leeftijd verkocht.

Met zijn deelname aan de eerste zeilrace om de wereld eind jaren 70 maakte hij de droom waar van zijn opa. Die had een jacht ontworpen voor een wereldzeiltocht, maar kon die ambitie zelf niet realiseren.

Met dank aan zijn sterke wedstrijdmentaliteit, zijn leidinggevende capaciteiten, zijn professionele voorbereiding en zijn oog voor talent kon Van Rietschoten met een uitgebalanceerde bemanning zowel de Whitbread I als II op zijn naam schrijven. Dat deed hij op de Flyer I en Flyer II.

In zijn tweede race om de wereld zette hij een nieuw snelheidsrecord (120 dagen) neer en won hij de Whitbread zowel op handicap als op gezeilde tijd. Daarmee oogstte Van Rietschoten grote bewondering in de mondiale zeilwereld.

Meer over