Update

Zeilbond wacht af in strafzaak 'valsspeler' De Ridder

Het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) neemt in de strafzaak tegen profzeiler Dirk de Ridder vooralsnog geen standpunt in. De bondsleiding wil eerst de officiële brief afwachten van de internationale jury over deze heikele kwestie. 'We hechten veel waarde aan fair play', liet KNWV-directeur Maurice Leeser in een korte reactie nog wel weten.

null Beeld epa
Beeld epa

De Ridder en twee andere zeilers zijn geschorst voor deelname aan de komende America's Cup, die zaterdag in San Francisco begint, wegens overtreding van de wedstrijdregels. De Nederlander zou onder meer aanwijzingen of instructies hebben gegeven aan walbemanning om gewicht toe te voegen aan een eenheidsboot in de World Series 2012, of was daarvan op z'n minst op de hoogte.

Team Oracle USA, werkgever van De Ridder en de twee andere verbannen zeilers, kreeg een geldboete van 190.000 euro en 2 strafpunten voor de komende strijd om America's Cup. Zowel de drie geschorste zeilers als het bestrafte zeilteam kunnen bij het internationaal sporttribunaal in Lausanne (CAS) nog beroep aantekenen tegen de harde uitspraak van de jury.

De Ridder is een van de meest ervaren zeilers van Nederland. Hij deed onder meer drie keer mee aan de Volvo Ocean Race. In 2010 veroverde de oud-olympiër (vierde in de Solingklasse bij Sydney 2000) de America's Cup met team BMW Oracle. In 2002 ontving hij in Nederland de prestigieuze Conny van Rietschoten Trofee.

Meer over