Zegereeks Manchester United vooral te danken aan doelman De Gea

Het begint er steeds meer op te lijken dat Manchester United zijn draai heeft teruggevonden onder leiding van Louis van Gaal. Zondagmiddag werd opnieuw gewonnen, met 3-0 van Liverpool, waardoor de ploeg nu de derde paats - op eerbiedige afstand van koploper Chelsea - stevig in handen heeft.

Patrick van IJzendoorn
Keeper David de Gea van Manchester United houdt een aanval van Raheem Sterling (Liverpool) tegen. Beeld epa
Keeper David de Gea van Manchester United houdt een aanval van Raheem Sterling (Liverpool) tegen.Beeld epa

Toch bedriegen de cijfers in dit geval. Want er werd weliswaar ruim gewonnen, maar dat was vooral te danken aan doelman David de Gea van Manchester. Hij werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd en dat zei veel over de manier waarop de thuisploeg op Old Trafford de klassieker won.

Na de zesde zege op rij is er een patroon zichtbaar aan het worden bij de ploeg van Louis van Gaal. De Spaanse doelman houdt de ploeg met sterke reflexen op de been, waarna de aanvallers op klinische wijze kansen benutten. Dit polderpragmatisme is niet de manier die de voorkeur geniet van Van Gaal. 'Ik zie liever dat we de wedstrijd controleren', zei hij na afloop , 'maar daar zijn we dit seizoen helaas alleen bij de thuiswedstrijden tegen Queen's Park Rangers en Hull City in geslaagd.'

Pubteams

'The Dog & Duck tegen The Red Lion', had televisieanalist Gary Neville de topwedstrijd een week geleden al met een wedstrijd tussen pubteams vergeleken, tot woede van Van Gaal. De voormalige rechtsachter, lid van Uniteds Gouden Generatie, refereerde aan het ondermaatse spel dat de ooit legendarische clubs dit jaar tentoonspreidden.

Voor United stond er echter een ding op het spel: wraak nemen op de vernederende 0-3 nederlaag die het negen maanden geleden leed tegen de ploeg van Brendan Rodgers. Indertijd had Liverpool echter nog de beschikking over Luis Suarez en Daniel Sturridge, twee aanvallers die zich wel raad zouden hebben geweten met de wankele, met plakband bijeen gehouden ver-dediging van United.

Onder toeziend oog van Ronald Koeman en de Engelse bondscoach Roy Hodgson, die gebroederlijk naast elkaar zaten, was het Liverpool dat voortvarend van start ging. In de twaalfde minuur kreeg Raheem Sterling, die eerder deze niet akkoord ging met een nieuw weeksalaris van 70 duizend pond, een gouden kans, maar hij stuitte op De Gea.

Tegenaanval

De tegenaanval was wel raak. Antonio Valencia poortte Joe Allen en gaf de bal aan een ongedekte Wayne Rooney, die scoorde alsof hij een strafschop nam. Voor de televisie zat Alan Hansen zich waarschijnlijk op te vreten over zoveel wanorde bij de achterhoede van zijn oude club. Voor rust in het spel van Manchester zorgde de voorsprong niet. Sommige spelers bleven de bal op een dog- en duckerige manier beroeren.

Kort voor rust leidde een nette reeks passes tot de tweede treffer. Het eindigde met een voorzet die door Robin van Persie lichtjes werd doorgekopt naar Juan Mata. Zeker een halve meter buitenspel staand, kopte de Spanjaard raak.

Na rust bracht Rodgers, die onder druk staat, zijn joker in het veld, in de persoon van Mario Balotelli. Het Italiaanse enfant terrible kreeg drie kansen maar stuitte telkens op De Gea. De grootste kans was voor collega Sterling die een slappe terugspeelbal onderschepte om vervolgens op lachwekkende wijze te falen in de afwerking.

Vanzelfsprekend viel het doelpunt aan de andere kant waar Van Persie een voorzet van Mata netjes binnenschoof. De Rotterdammer lijkt hersteld te zijn van 'de WK-kater' waar hij eerder deze week over sprak.

Wat volgde was galleryplay. Van Persie plukte een bal op prachtige wijze uit de lucht en schoot bijna de 4-0 binnen. Rooney kreeg een publiekswissel. De aanvoerder speelde voor de verandering op het middenveld, omdat Van Gaal voorin snelheid wilde hebben met Jamie Wilson. Het talent uit Biddulph had de voorkeur gekregen boven de Colombiaanse miljoenenhuurling Radamel Falcao.

undefined

Meer over