‘Ze heeft ’t natuurlijk allemaal zelf gedaan’

Kersverse coach leidt Li Jao naar Top Twaalf titel en wordt daarvoor uitbundig geprezen...

Van onze verslaggever Mark Misérus

Op de nabijgelegen luchthaven hadden de beste spelers van het continent hem meewarig aangestaard. Was Trinko Keen soms als reserve opgeroepen voor de Europese Top Twaalf? En zo ja, wie was er dan geblesseerd?

Keen kon wel lachen om de consternatie. Wisten zij veel dat hij naar het Italiaanse Arezzo was afgereisd om Neerlands beste tafeltennisster bij te staan. Nog groter was de vreugde toen Li Jiao zondag met de beker stond te prijken en Keen uitbundig door haar werd geprezen voor zijn inspanningen.

Zonder hem, zei Jiao, had ze nooit in de voetsporen kunnen treden van Bettine Vriesekoop en Mirjam Hooman, die haar voorgingen als winnaressen van het bal der Europese pingpong-giganten. Keen voelde zich gevleid. ‘Maar ze heeft het achter de tafel natuurlijk allemaal zelf gedaan.’

Niettemin kon worden vastgesteld dat in Toscane de vruchten werden afgeworpen van een samenwerking die voorzichtig gestalte kreeg in de aanloop naar de wereldtitelstrijd in 2005. Keen en Jiao kenden elkaar al van de toernooien die ze afliepen en bleken er dezelfde denkbeelden op na te houden over de aloude volkssport.

Keen: ‘Jiao is net als ik steeds bezig met het aanbrengen van nieuwe elementen in haar spel en praat graag over de sport. De manier hoe zij het spelletje beleeft, spreekt me erg aan. Het knappe is: ze kan haar hoofd leegmaken als dat nodig is en tegelijk over tactische aanpassingen nadenken als de wedstrijd erom vraagt.’

Het ging er in de trainingshal op Papendal fel aan toe tussen de man uit de Betuwe en de vrouw die in een Chinees internaat tot pingpongster werd gedrild. Keen: ‘Ik was als man in het voordeel, dus gaf ik haar een paar punten voorsprong. Maar ze is niet makkelijk te verslaan, want ze brengt veel variatie in een wedstrijd en speelt als een vent.’ Dat wil zeggen: ze legt veel agressie in de service en de ontvangst. Keen: ‘Alleen de kracht van een man ontbreekt bij haar.’

De maanden verstreken en plots was daar het kunststukje van Jiao, die haar voorbereiding op de Top Twaalf enigszins verstoord zag door een griepje. De triomf in Arezzo die tot stand kwam zonder een nederlaag te incasseren, verbaasde de kampioene. En ook Keen, die door Jiao werd gevraagd omdat bondscoach Pieke Fransen herstellende is van een ziekte en diens vervanger Achim Sialino zich wil richten op het Nederlands team.

Tevreden stelde Keen vast dat de prestatie in Nederland niet onopgemerkt was gebleven. Fijn was de aandacht van Studio Sport, dat een item van de speelster maakte, onverwacht de attentie van het tv-programma Pauw en Witteman.

Het had niet veel gescheeld of Jiao was maandag, als ze op tijd had teruggebeld, aangeschoven naast oud-premier Van Agt en dirigent Van Zweden. Keen concludeerde nog maar eens dat de Chinese, die in een gastgezin de taal leerde spreken en het bestaan van hagelslag ontdekte, definitief ‘van Nederland is geworden’.

Keen (35) heeft voor zichzelf nog niet bepaald of hij Jiao vaker bijstaat tijdens grote toernooien. Bij de WK in Zagreb in mei komt hij zelf in actie, en hij ziet zich niet tussen de tafels heen en weer rennen. ‘Als ik een goede begeleider wil zijn, moet ik rust brengen. Dat is niet te verwachten als we bij de WK in dezelfde setting doorgaan.’ Hij wil de vaste coaches ook niet voor de voeten lopen.

In juni maakt de profspeler van de Bundesliga-club Plüderhausen de balans op voor zijn toekomst. Deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar is cruciaal voor zijn tijdsplanning. Dan pas valt te overzien hoeveel tijd hij kan steken in zijn nieuwste stiel.

Meer over