Wüst rijdt onder druk op haar best

Haar ouders kijken liever naar een World Cup-wedstrijd, verklapte Ireen Wüst na haar tweede Nederlandse titel. Want dan is de spanning voor hen minder groot....

Had Wüst dinsdag voor de 1500 meter gedachten aan Turijn nog naar haar achterhoofd verbannen en zich gericht op de nationale titel, gisteren realiseerde ze zich dat op de 3000 meter alleen een eerste plaats haar als niet-genomineerde de zekerheid bood van directe olympische kwalificatie. Ze handelde daar koelbloedig naar.

Renate Groenewold en Moniek Kleinsman, die haar bij de Spelen op dit nummer zullen vergezellen, hadden in eerdere ritten scherpe tijden gereden. Beiden waren in Heerenveen nooit sneller geweest en Wüst moest voor winst zelfs een persoonlijk record rijden.

Ze gaf toe dat er op de openingsdag van de NK afstanden toch een last van haar schouders was gevallen. ‘Als je al zeker bent van de Spelen wordt het toch iets gemakkelijker en ik wilde per se een skate-off vermijden. Daarom ben ik er vol ingegaan. Nee, niet op een schema, daar heb ik het geduld niet voor.’

Haar vorige persoonlijke record (4.05,44) reed ze tijdens de World Cup in Turijn. Hoewel ze in dat toernooi sneller was dan zelfs Anni Friesinger en wereldrecordhoudster Cindy Klassen, leverde die prestatie haar geen nominatie op. Ze had in de B-divisie had gereden en dus mogelijk niet onder gelijke omstandigheden.

Gisteren bouwde ze haar race voorbeeldig op. Alleen in laatste twee ronden moest ze iets toegeven op Groenewold. Haar uiteindelijke marge bedroeg 0,31 seconde, ‘maar alleen plaatsing telt in dit toernooi’. De 4.04,33 die ze op de klokken bracht, was de vierde tijd ooit in Thialf gereden en lag minder dan een seconde boven het baanrecord van Pechstein.

Samen met Groenewold, die dit seizoen is ingegaan met als doel een olympische titel op de drie kilometer, moet Wüst in staat worden geacht in Turijn mee te strijden om de medailles op dit nummer. Voor Moniek Kleinsman ligt die lat vermoedelijk net iets te hoog.

De Nederlandse allroundkampioene demonstreerde opnieuw een bewonderenswaardige vechtlust in haar duel met Groenewold. Een slechte wissel, anderhalve ronde voor de finish, voorkwam dat ook zij een persoonlijk record reed. Haar vreugde-uitbarsting na het binnenhalen van het olympische ticket was er niet minder om.

Kleinsman, die een heel matig voorseizoen draaide, verzekerde zich met haar dappere race bovendien van deelname aan de Europese kampioenschappen half januari. Het Nederlandse kwartet in Hamar bestaat verder uit Wüst, Groenewold en Wieteke Cramer.

De laatste eindigde zelfs voor Kleinsman als derde in het klassement over 1500 en 3000 meter, dat als selectienorm werd gehanteerd. Cramer, die een verrassend sterke drie kilometer reed, verloste daarmee NOC*NSF van een dilemma. Op grond van haar vierde plaats veroverde de Friezin dinsdag een olympische nominatie op de 1500 meter. Nu kan ze in Hamar ook nog vormbehoud tonen.

De voornaamste verliezer was gisteren Gretha Smit, die als genomineerde op de drie kilometer uit de boot viel. Toch heeft de winnares van het olympisch zilver op de vijf kilometer in Salt Lake City alle reden moed te putten uit de degelijke vijfde plaats op de afstand die voor haar eigenlijk te kort is.

Na een jaar vol blessureleed dringt de tijd. Vrijdag op de vijf kilometer krijgt ze haar laatste kans, besefte Smit, die bij die gedachte een traantje moest wegpinken.

Meer over