Wüst na ritwinst ook in leiderstrui

De Duitse wielrenner Marcel Wüst heeft in Fuenlabrada ook de derde etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven....

In de eindsprint van het vrijwel complete peloton was Wüst, maandag ook winnaar van de tweede etappe, een klasse apart. Hij liet de Italiaan Lombardi ruim achter zich en kon al tien meter voor de finish zijn armen in de lucht steken. Beste Nederlander was Servais Knaven. De TVM-renner eindigde achter de Rus Smetanine als vierde.

Jeroen Blijlevens kon zich ook ditmaal niet in het sprintgeweld mengen. Hij werd geremd door een haperend versnellingsapparaat. Robbie McEwen, de Australische troef van de Rabo-ploeg, was evenmin voorin te vinden. Hij raakte een kilometer of zeven voor de finish achterop door een leeglopende achterband.

Onderweg was McEwen in de tussensprints wel voorin te vinden. De winnaar van de slotrit in de Tour de France verzamelde daarbij een tiental seconden bonificatie. Als Wüst de ritzege niet zou hebben gepakt, had McEwen zich daardoor de leider van het klassement mogen noemen.

De rit, over 229 kilometer van La Roda naar Fuenlabrada, werd opengebroken door de Spanjaard German Nieto. Hij lag 185 kilometer op kop, en had op honderd kilometer van de finsh nog een voorsprong van ruim 23 minuten. Mede doordat de vrijwel complete Rabo-ploeg zich op kop van het peloton nestelde, werd de marge razendsnel verkleind.

De moegestreden Nieto passeerde uiteindelijk pas minuten na Wüst de eindstreep. Ook de Fransman Durand, tot gisteren klassementsleider, raakte achterop en viel weg uit de top van de ranglijst.

Meer over