Wüst in Team4Gold ondersteund door Kemkers, Tijssen en Wouters

 

Ireen Wust na afloop van haar 5000 meter tijdens het WK allround in de Olympic Oval in Calgary. Beeld anp
Ireen Wust na afloop van haar 5000 meter tijdens het WK allround in de Olympic Oval in Calgary.Beeld anp

Een huis huren in plaats van een kostbaar hotel betrekken: dat zal Ireen Wüst met haar nieuwe ploeg Team4Gold doen bij het eerste trainingskamp. Tot de komst van een grote sponsor is het woekeren met het budget. 'Dat heeft ook zijn leuke kanten', zegt de viervoudig olympisch kampioene.

Woensdag trad Wüst (29) naar buiten met de keuzes die zij heeft gemaakt voor de voorbereiding op de Winterspelen van Pyeongchang (2018). Zij koos niet voor het geld. 'Ik wil gewoon die vijfde gouden olympische medaille', aldus de vrouw die met vijf medailles (tweemaal goud, drie zilver) de schaatskoningin van de Olympische Winterspelen van Sotsji 2014 werd.

Bewust

Wüst had, na het stoppen van haar ideale werkgever TVM, een goed contract bij Team Continu van het coachduo Marianne Timmer en Gianni Romme. Ze zegde het na een jaar op, daarmee haar salaris offerend. Het gevoel was niet goed bij het team van Timmer. Wüst miste in de vrouwenploeg van Continu de mannen. Die heeft ze nodig om haar favoriete trainingen af te werken.

Na twee teleurstellende WK's zonder gouden medailles (WK afstanden en WK allround) werd Wüst zich nog meer bewust welke begeleiding ze wilde hebben. Volgens haar wilden de teams van Jac Orie (Lotto-Jumbo) en Yuri Solinger (iSkate) graag met Wüst in zee, maar de heimwee naar de aanpak van hoofdcoach Gerard Kemkers en diens assistent Rutger Tijssen, het duo dat haar bij TVM begeleidde, speelde nog steeds door haar hoofd.

Ze wilde die twee, linksom dan wel rechtsom. Ze kreeg ze. Tijssen verliet na een jaar de stal van Bart Veldkamp en koos voor een dienstverband bij de (voorlopig) eenpersoonsploeg van Wüst. Kemkers, onder contract bij FC Groningen, was bereid de adviseur op de achtergrond te zijn die stempels op de trainingsplannen plaatst.

Wüst had nog een man in het vizier: Patrick Wouters, haar persoonlijke manager en de eigenaar van sportmarketingbedrijf House of Sports. Als hij achter haar plan zou staan, durfde ze het zeker aan. In februari, toen Wüst haar breuk met Timmer en Romme aankondigde, bleek de geest bij Wouters al rijp te zijn.

Hij, de man achter het eerste geslaagde commerciële schaatsteam van Nederland, Rintje Ritsma's Sanex, had na negentien jaar afstand genomen van de sport. 'Ik vond een jaar eruit verfrissend, maar ik heb nooit uitgesloten dat ik het nog eens zou doen, zo'n schaatsteam', sprak hij in februari.

Verse zin

Twee maanden later had Wüst zijn ja-woord. 'We hebben maandagavond de kogel door de kerk gejaagd. Het was een bijeenkomst met Rutger, Gerard en Patrick. Onder het genot van een pizza hebben we gezegd: dit wordt 'm.'

Er was nieuw elan, er was verse zin. Wüst: 'Vorig jaar was iedereen zo moe na de Spelen. Niemand was overtuigd van de volgende stap. Het was de kat uit de boom kijken. Nu is er weer commitment. We springen met zijn allen in het diepe.'

Het past bij haar beleving van topsport. 'Topsport is compromisloos. Als je wilt winnen, dan moet je kiezen. Twijfels mogen niet. Topsport is honderd procent vertrouwen. Ik jaag mijn droom na. Met nul zekerheden, met vooral risico's. Er is een ploeg, maar er is nog geen geld. We hebben zelfs geen enkele materiaalleverancier.'

Haast lijkt geboden. 'Binnen twee weken willen we een ploeg formeren', zegt Wüst, die niet betrokken zal zijn bij de onderhandelingen met kandidaat-schaatsers. De eerste zoektocht betreft een kopman. De naam van Koen Verweij, voorheen teamgenoot bij TVM, valt daarbij het vaakst. 'Die schaatst voor Corendon', zegt Wüst afgemeten. Zij erkent dat dit de maanden zijn waarin velen van ploeg wisselen.

Wüst spreekt van 'rijders' die snel gecontracteerd moeten worden. De ploeg hoeft evenwel niet direct compleet te zijn. 'Volgend jaar kunnen we ook weer de markt op.'

Vorige week vrijdag heeft ze, na een dikke maand vakantie met reizen naar Sjanghai en Curaçao, de training hervat. Zaterdag reed ze 150 fietskilometers in Limburg, de Amstel Gold Race voor recreanten. Nu is ze aan de schema's van Tijssen toe.

Meer over