NieuwsZwemmen

WK zwemmen kortebaan: zilver voor estafetteploeg en brons voor Heemskerk op 200 vrij

Haar internationale medailles nummer 47 en 48 behaalde Femke Heemskerk dinsdag in een tot zwemstadion omgebouwde Chinese tennisarena. In Hangzhou was zij op de eerste dag van de wereldtitelstrijd kortebaan (25-meterbad) succesvol op de 200 meter vrije slag (brons) en de estafette 4 x 100 meter vrij (zilver). Dat laatste geschiedde in het gezelschap van Kim Busch, Maaike de Waard en Ranomi Kromowidjojo.

Femke Heemskerk in Hangzou. Beeld AP
Femke Heemskerk in Hangzou.Beeld AP

In beide races was op iets meer gerekend van Heemskerk, die zich erover beklaagde wat stroef aan het toernooi te zijn begonnen. De nieuwe plaats van de 200 vrij in het toernooi, op de openingsdag, had zo zijn consequenties. Heemskerk zwemt zich graag los op zo’n eerste WK-dag met een paar lekkere estafetteraces.

Conflict

Op de 200 werd vooral gekeken naar de Nederlandse die onlangs, bij de wereldbekerstrijd in Tokio, wereldrecordhouder Sarah Sjöström versloeg. Het was daar 1.51,91 om 92. Sjöström, een veelzwemmer, verscheen niet in China voor de WK kortebaan. Zij lijkt deel te zijn van het conflict tussen de wereldzwembond Fina en een nieuwe, commerciële organisatie, de ISL.

De Fina, een archaïsch opererende bond, verbood deelname van topzwemmers aan een vierdaagse kerstwedstrijd van de International Swimming League in Turijn, met veel prijzengeld. Wie in Italië op het startblok zou verschijnen, werd geschorst voor de komende WK (langebaan) in Zuid-Korea. Dat risico durfden velen niet te nemen, maar een rechtszaak in de VS zal duidelijkheid in de zaak brengen. De Icederby-uitspraak in het monopolistische schaatsen, aangekaart door de Nederlanders Tuitert en Kerstholt, kan leidend zijn in dezen.

Heemskerk, 31, had zich verre gehouden van de twist tussen de grote zwembond en de nog kleine zwemclub van een Oekraïense zakenman. Zij verdiende in het wereldbekercircuit met haar vijfde plaats in het eindklassement enkele tienduizenden dollars. De precieze verdienste wilde zij onlangs niet prijsgeven. De derde plaats van Kromowidjojo was vijftigduizend dollar waard.

Elke medaille is welkom

In de strijd met de opstandigen, onder aanvoering van de Hongaarse Katinka Hosszu en de Brit Adam Peaty, kwam de Fina met het smeermiddel van meer prijzengeld op de WK kortebaan. Het prijzengeld steeg met 75 procent naar 2,07 miljoen dollar. De derde plaats van Heemskerk op de 200 was daarmee zevenduizend dollar (6.200 euro) waard.

Heemskerk werd in Hangzhou verslagen door de Australische belofte Ariane Titmus (1.51,38). Haar eindsprint op de laatste twee banen was de Amerikaanse Mallory Comerford (1.51,81) en de tot halfweg leidende Heemskerk (1.52,36) te machtig. De Nederlandse topper verklaarde tegenover de NOS ‘superblij’ te zijn met haar verrichting. Het is overeenkomstig haar uitspraak dat zij nooit meer ongelukkig uit het bad wenst te stappen. Elke medaille is bij haar welkom.

Mogelijk had ze van de derde tree naar de hoogste willen stappen, met haar deelname aan de 4 x 100 meter vrije slag. Dat had best gekund, nadat Heemskerk haar ploeg in de finale van dat aflossingsnummer van de vierde naar de eerste plaats had gezwommen. Zij gaf over aan nummer drie Maaike de Waard, met 1,1 seconde voorsprong op de Amerikanen. De Waard overschatte zichzelf en moest na 250 meter fors terrein inleveren op Comerford.

Ranomi Kromowidjojo moest vervolgens met 0,87 achterstand de jacht op de leidende Amerikaanse Kelsi Dahlia inzetten. Die bleek op de laatste vier banen onverzettelijk en beëindigde de race met een kwart seconde voorsprong op de Nederlandse die de snelste splittijd van de dag (50,77) afleverde. De eindtijd van de Nederlandse ploeg, 3.28,02, was anderhalve seconde verwijderd van het eigen wereldrecord uit 2014 (3.26,53). Dat was in 2014 goed voor de vierde wereldtitel van Nederland op dit aflossingsnummer.

Meer over