Update

WK na afstraffing ver uit zicht voor volleyballers

De Nederlandse volleyballers lijken het WK te kunnen vergeten. Oranje was zaterdag tijdens de tweede groepswedstrijd van het kwalificatietoernooi in Opava niet opgewassen tegen Bulgarije. De nummer 6 van de wereldranglijst was met 3-0 te sterk voor de formatie van bondscoach Edwin Benne (25-19 27-25 25-14).

Bondscoach Edwin Benne ziet hoe zijn volleyballers ten onder gaan. Beeld pro shots
Bondscoach Edwin Benne ziet hoe zijn volleyballers ten onder gaan.Beeld pro shots

Nederland was het toernooi in Tsjechië vrijdag goed begonnen met een zege op het gastland (3-0). Benne liet zijn basis van dat duel intact. Nimir Abdelaziz, Jeroen Rauwerdink, Wytze Kooistra, Niels Klapwijk, Dick Kooy, Thomas Koelewijn en libero Gijs Jorna begonnen echter moeizaam, waarna de eerste set redelijk eenvoudig naar de Bulgaren ging.

De tweede set bleek vervolgens cruciaal. Mede door de inbreng van Tony Krolis kreeg Nederland zelfs setpunten, maar de Bulgaren knokten zich terug en grepen de set met 27-25. Benne baalde na afloop dat zijn ploeg die voorsprong niet heeft weten uit te buiten. 'We creëerden kansen, ondanks dat we achter stonden. We hebben goed volleybal en tactisch spel laten zien. Helaas konden we de set niet naar ons toetrekken.'

De bondscoach, die het treffen met de Bulgaren vooraf als cruciaal had omschreven, moest toezien dat het verzet van zijn ploeg daarna was gebroken. In het laatste bedrijf liep Bulgarije al snel uit, waarna de overwinning voor de Oost-Europeanen niet meer in gevaar kwam. 'Het is erg jammer', treurde Benne. 'We zijn er vandaag vol voor gegaan en hebben gevochten. We speelden tegen een topteam en waren niet goed genoeg, helaas.'

Hij hoopt dat zijn ploeg zondag in de laatste groepswedstrijd met 3-0 kan winnen van Cyprus, de nummer 117 van de wereld. 'Dan stellen we de tweede plek in de groep veilig.' Die plaats kan in het gunstigste geval nog voldoende zijn voor plaatsing. Behalve de vijf groepswinnaars, gaat ook de beste nummer 2 naar het WK, dat in september in Polen wordt gehouden.

Meer over