Witte Spelen, dan stopt het gezeur over rode cijfers

Met nog 23 dagen te gaan voor de start van de Winterspelen brandt de Olympische vlam op een laag pitje....

Enige turbulentie in de aanloop naar Olympische Spelen is normaal. Maar de organisatoren van Turijn 2006 werden constant geteisterd door uitzonderlijk veel storm. Lange tijd ontbraken eenheid en harmonie binnen het uitvoerend comité Toroc. Er werd geruzied en onzorgvuldig omgegaan met fondsen en aanbestedingen.

Een financieel tekort van een paar honderd miljoen euro bracht de Italiaanse regering ertoe een supervisor aan te stellen. Inmiddels zitten de Toroc-leden op één lijn, maar de lucht boven Turijn is nog steeds niet vrij van zware wolken en weerlicht.

De fiscale politie deed eind vorige week de zoveelste inval in de blauw gekleurde kantoren van Toroc. De goedkeuring van de definitieve begroting van 3,2 miljard euro is meermaals uitgesteld. Bovendien ligt de regering Berlusconi met het IOC, het Internationaal Olympisch Comité, overhoop over het al dan niet toepassen van de strenge Italiaanse antidoping-wetgeving tijdens de Spelen.

Het organiseren van het olympische winterevenement is niet alleen een kwestie van politiek en geld. Het is ook een kwestie van zelfvertrouwen. Turijn en de regio Piemonte verkeren al jaren niet in goeden doen. De Spelen zijn een kans, een overgangsritueel en een stimulans om beter te worden en nieuw elan te vinden.

‘Ondanks de problemen heeft Turijn in enkele jaren de grootste metamorfose ondergaan sinds de tweede helft van de negentiende eeuw, toen het de hoofdstad was van Italië’, zegt een woordvoerder van burgemeester Sergio Chiamparino.

Drie weken vóór de ontsteking van de olympische vlam in het gerenoveerde Stadio Comunale zijn alle sportfaciliteiten klaar en uitgebreid getest. De schaatsbaan Oval Lingotto is volgens kenners een juweel, evenals de ijshockeyhal, en het rode ijspaleis Palavela oogt als een elegante bonbondoos.

De Turijnse krant La Stampa klaagt over rommel rondom de olympische faciliteiten: puin, wrakstukken, afval en vergeten bouwmachines. Meer in het oog springt het gebrek aan versiering. Er hangen een paar wit-blauwe vlaggen aan lantaarnpalen, dat is alles. Wervende slogans stroken niet met de realiteit.

Het blijkt moeilijk te zijn de Italianen warm te maken voor het evenement. Volgens een recente enquête van een populair maandblad van Berlusconi’s uitgeverij Mondadori wist 58,5 procent van de ondervraagden niet eens dat de Winterspelen in Turijn worden gehouden. Tachtig procent verklaart niet ter plekke naar de wedstrijden te gaan kijken. De vergelijking met de Winterspelen van vier en acht jaar geleden is vooralsnog pijnlijk. In Salt Lake City 2002 werd 95 procent van de entreebiljetten verkocht, in 1998 in Nagano 89 procent.

Toroc heeft tot dusver 600 duizend van de één miljoen gedrukte kaartjes verkocht: 400 duizend in het buitenland, de rest in Italië. De recette bedraagt 53 miljoen euro, terwijl de begroting uitgaat van bijna 80 miljoen euro. In Turijn en omgeving zijn voor de periode van de Spelen (van 10 februari tot en met 26 februari) nog tweeduizend hotelkamers vrij.

‘De cijfers verschillen niet zo veel van ons uiteindelijke doel’, zegt Enrico Muston, directeur van Ticket One, de officiële kaartverkoper van Turijn 2006. ‘De locale markt blijft een beetje achter, maar het is typisch voor Italianen pas op het allerlaatste moment biljetten aan te schaffen.’

De pers is minder gerust over het lot van de Turijnse Winterspelen. In de Corriere della Sera werd onlangs gesproken van een ‘veel te lauwe sfeer’ en een dreigende ‘internationale mislukking’. De Gazzetta dello Sport vreest een ‘post-olympisch schuldenmoeras’.

Agenzia Torino, verantwoordelijk voor de infrastructuur en de sportcomplexen, had een budget van 1,5 miljard euro en overschreed dat met een half miljard. Toroc heeft een tekort van minstens tachtig miljoen euro, dat moet worden goedgemaakt met een speciale loterij en de verkoop van tweehonderd appartementen van het Olympische dorp. De stad heeft het laatste gat van veertig miljoen gedicht.

Mario Pescante, staatssecretaris voor sportzaken en supervisor van de Spelen, zei: ‘De alarmsignalen van de pers zijn overdreven. We sluiten een moeilijke periode op transparante wijze af. De storm is gaan liggen. Laten we nu hopen op een golf van enthousiasme door goede prestaties van onze sporters en gunstig wintersportweer.’

In Sestriere, waar de belangrijkste skiwedstrijden worden gehouden, kijken de sneeuwcommissarissen al wekenlang smekend naar de hemel. De Spelen moeten wit worden. Dan zal niemand zeuren over de rode cijfers. Alle financiële en organisatorische oneffenheden zullen verdwijnen onder een maagdelijke en barmhartige mantel.

Meer over