Olympische SpelenZwemmen

Winnaar: slechts zesde en toch heeft Femke Heemskerk genoten van de 100 meter vrije slag

Tot Tokio zwom Femke Heemskerk nooit zonder estafetteploeg een olympische finale. Maar in haar vierde olympische deelname lukte het dan toch. Op de 100 meter vrije slag notabene, het koningsnummer. Als 33-jarige veteraan zwemt ze sneller dan ooit tevoren. Haar geheim: ze geniet.

Femke Heemskerk: ' Ik kreeg alle goede emoties van zo’n grote finale mee.' Beeld ANP
Femke Heemskerk: ' Ik kreeg alle goede emoties van zo’n grote finale mee.'Beeld ANP

Heemskerk heeft twee glanzende medailles in bezit, die van estafettes op de 4 x 100 meter vrije slag, ploegen waarin zij meestal gangmaker is. Het goud van Beijing 2008 en het zilver van Londen 2012 hadden vervolmaakt kunnen worden met een bronzen beloning op de 100 meter vrij van vrijdag.

Vrij in hoofd en lijf

Het was iets waar Heemskerk niet mee bezig was geweest. Ze was vrij in het hoofd, vrij in het lijf, vertelde ze na haar zesde plaats. Alles klopte voor haar in Tokio. Ze had de gewenste coach, Marcel Wouda. Geen tweede-keus-begeleider, zoals in 2012 en 2016, olympische jaren waarin zij haar grote potentie niet kon omzetten in een fraaie persoonlijke prestatie.

In mei werd Heemskerk, sinds 2016 weer onder de hoede van fijnslijper Wouda, in Boedapest Europees kampioen. ‘Nu was de race beter, veel beter’, oordeelde zij. In Hongarije liet ze 53,05 klokken, in Tokio 52,79. Dat was slechts eentiende boven haar nationale record (52,69) dat ze graag had verbeterd.

In Tokio had zij zich senang gevoeld, ook al waren alle vaste rituelen verstoord door de coronamaatregelen. Ze las boeken, was zen en had geen moeite met het ochtendschema waarin het zwemmen afspeelt. Om elf uur hard gaan, zwemmers doen het liever tegen de avondklok, maar Heemskerk maalde er niet om. Haar gouden estafettemedaille uit 2008 werd immers ook in de door de Amerikaanse tv-bazen van NBC bepaalde ochtendfinales veroverd.

De start van Femke Heemskerk. Beeld Pro Shots / Thomas Bakker
De start van Femke Heemskerk.Beeld Pro Shots / Thomas Bakker

Iedereen keek gespannen in de callroom, de wachtkamer voor een finale. Zij niet. Ze was de gierende, verlammende stress van eerdere toernooien kwijt. ‘Ik was het meest ontspannen. Ik was aan het lachen en genieten. Ik kreeg alle goede emoties van zo’n grote finale mee.’ Hoe zij zich zo goed had kunnen voorbereiden, wilde ze niet kwijt. Het was iets van haar en coach Wouda. ‘Dat houd ik voor mezelf.’

Dat de buitenwereld het mislopen van een medaille misschien als minder goed zal kwalificeren, kon ze moeiteloos naast zich neerleggen. Femke Heemskerk was trots op zichzelf. Zij kan de Spelen door de spreekwoordelijke voordeur verlaten, als een van de beste zwemmers uit de Nederlands geschiedenis.

Meer over