Wind, chaos en veel Puur Froger

Soms zijn wedstrijden al verloren voor ze goed en wel zijn begonnen. De dertigste editie van de City-Pier-City Loop was zo'n wedstrijd....

Bondscoach Gerard Nijboer ('dit is niet zo'n aangekleed evenement') ziet Kamiel Maase de nationale titel halve marathon pakken. En Luc Krotwaars missie om vormbehoud te tonen voor de Olympische Spelen in Athene faalt. Hij blijft niet onder de vereiste tijd van 1 uur, drie minuten, dertig seconden.

Voor Douglas is ondertussen een nieuw klusje gevonden. Hij mag op het bordes van het Mauritshuis prijzen uitreiken aan de winnaars van de tien kilometer. Een groepje mensen van de organisatie kijkt toe. Toeschouwers weten het podium niet te vinden.

Als Douglas de jonge winnares Selma Borst begroet met de opmerking 'Ben jij een meisje?', schiet vriendin Marion in een uitbundige lach. 'Het is hier wel een bende, hè.' Ze wijst op een boom die door de wind is behangen met weggewaaide hesjes van deelnemers. 'Dat beeld typeert de dag aardig, hè?'

Organisator Kouwenhoven heeft zich inmiddels neergelegd bij de situatie, die hij als 'overmacht' omschrijft. Ook hij is verbaasd over het meelopen van Connie 'Vanessa' Breukhoven, die volgens het persbericht tijdens haar skivakantie geblesseerd was geraakt.

'Dit is een miraculeuze opstanding van haar geweest', zegt Kouwenhoven. 'Misschien heeft ze zich met haar eigen medicijnen genjecteerd.' Hij grijnst, voor het eerst deze middag.

Een grijns kan er voorlopig niet van af bij René Froger als hij na twee uur, tien minuten en elf seconden de finish passeert. 'Ik ben nog nooit zo kapot gegaan', zegt de zanger met gevoel voor dramatiek.

Vijf minuten later zal hij overigens op even laconieke toon verklaren dat een bord pasta en een bezoek aan de sauna hem er wel weer bovenop zullen helpen.

Maar Froger weet wat er van hem wordt verlangd nu een cameraploeg hem dagelijks op de hielen zit en elk woord en elke beweging registreert. Een innige omhelzing met presentatrice Caroline Tensen, vijf minuten eerder over de streep gekomen, volgt. 'Zwaar hè, schat.' Camera's zoomen in.

Puur Froger heet de real-life soap die een avond later van start zal gaan bij SBS 6 en het artiestenhart van Froger - hij treedt later op de dag nog op - weet dat je op zo'n eerste avond moet knallen. Dus loopt hij de halve marathon gewoon uit. Levert mooie beelden op.

Maar hij is natuurlijk ook gewoon volksjongen gebleven, dus zegt hij: 'Iemand die door de week werkt en 's avonds sport, heeft het even zwaar.' Hij stapt in zijn auto, weg van de wind. De sauna lonkt.

Meer over