Column

Willem Vissers: 'Bespiegelen van de landstitel is een uitputtingsslag'

In deze verwarrende tijden gunt zelfs menig Ajacied de landstitel aan Feyenoord. 'Menig Ajacied', dat zijn dan geen voetballers van Ajax, en ook geen hartstochtelijke supporters die meereizen naar wedstrijden in verre dreven.

'Daar lopen de helden van Rotterdam-Zuid over hun perfecte grasmat, hand in hand, om het volk te danken voor de steun.' Beeld ANP Pro Shots
'Daar lopen de helden van Rotterdam-Zuid over hun perfecte grasmat, hand in hand, om het volk te danken voor de steun.'Beeld ANP Pro Shots

Nee, het gaat hier om mensen met een hart dat bedaard klopt voor Ajax, liefhebbers die geen nachten wakker liggen van een partijtje voetbal, die een titel van Feyenoord mooi zouden vinden voor het veelkleurige boeket van het Nederlandse voetbal.

Feyenoord heeft zoiets als de gunfactor, dit seizoen althans. Dat komt door het stadion, door Kuijt en Van Bronckhorst, dankzij de historie van de topclub die hunkert naar topprestaties en nu al het hele seizoen bovenaan staat.

Andere Tijden Sport zond vorige week een documentaire uit over de laatste titel, van 1999. Kijk naar de trainer van toen, Leo Beenhakker, naar zijn gegroefde gelaat, doorleefd zoals een hoofd bijna niet kan zijn. Het majestueuze aftellen is begonnen na de winterstop, maar tijdens dat aftellen kan van alles fout gaan, net als bij een raket die klaar is voor lancering. Alles is geregeld, met alles is rekening gehouden. Rook stijgt op, maar dan. Ja dan.

Verhalen gaan over karma, over voorbestemming. Dat is het mooie tot in mei, de voortdurende bespiegelingen, met mogelijk steeds wisselende kansen. Het ene moment, op een zaterdagavond, lijkt de titel van Feyenoord weer iets dichterbij gekomen, hoewel de zege op Willem II niet zo bijzonder is. Daar lopen de helden van Rotterdam-Zuid over hun perfecte grasmat, hand in hand, om het volk te danken voor de steun. Nog vijftien wedstrijden en eventjes acht punten voorsprong op Ajax. Wachten op zondag. Ze voelen het psychologische voordeel, want op zondag spelen Ajax en PSV moeilijke duels tegen FC Utrecht en Heerenveen.

Ze gaan de Coolsingel vast oppoetsen, schrijven liefhebbers van Feyenoord. Op zondag wint Ajax, nadat de ploeg twee punten dreigde te verliezen. En op zondag wint PSV, na twee keer een achterstand. Dan boekt vooral Ajax weer een psychologisch voordeeltje, want als Ajax al wint in stadions waar het vrijwel nooit wint, dan zijn vijf punten voorsprong opeens vrij weinig. Dan heeft Feyenoord slechts een logische zege op Willem II behaald, terwijl Ajax voor het eerst in acht jaar weer eens in Utrecht heeft gewonnen.

Zo spannend is het. Elke week weer. Elke dag in de vermaakindustrie voetbal. Feyenoord, Ajax, misschien PSV. Elke dag valt wel iets te bespreken, of het nu over Tita Tovenaar Van Basten en zijn spelregels gaat, over Van Gaal die al dan niet stopt als trainer, over de KNVB die besluit kleine kinderen op kleinere veldjes te laten voetballen of over de diepe emoties bij Chapecoense, de Braziliaanse club die weer voetbalt na de vliegramp.

Maar de bespiegelingen over de titel zijn het mooist. Zelfs het bespiegelen is een mentale uitputtingsslag. Laat staan het voetballen.

Reageren? w.vissers@volkskrant.nl

Meer over