Wild prolongeert titel bij afvalkoers EK baanwielrennen in Berlijn

Kirsten Wild (35) ontpopte zich donderdag in Berlijn meteen weer als medailledelver op de baan. Op de afvalkoers voor vrouwen tijdens de EK greep ze met groot machtsvertoon het goud. Haar laatst overgebleven opponent, de Russin Evgenia Augustinas, gaf het al op met nog een ronde te gaan. Het betekende prolongatie van haar titel.

Kirsten Wild heeft bij de EK de afvalkoers gewonnen. Beeld Soenar Chamid
Kirsten Wild heeft bij de EK de afvalkoers gewonnen.Beeld Soenar Chamid

Ze toonde zich verrast over de ontknoping. 'Ik dacht, waar blijft ze nou?', zei Wild na de huldiging. 'Ik was best wel bang voor haar. Ze maakte de hele wedstrijd een heel sterke indruk, ze zat er telkens bij. Maar toen ik op het laatst aanzette, was ze ineens weg. Ik kon het niet geloven.'

Wild is een renner die zowel op de weg als op de baan vaak op de juiste momenten weet toe te slaan. Maar vorig jaar beleefde ze de misschien wel grootste teleurstelling in haar rijke wielerloopbaan, toen ze tijdens de WK op de weg in Qatar het goud misliep.

Te vroeg op kop

Hoewel het Nederlandse team de wedstrijd vrijwel geheel controleerde, kwam ze in de eindsprint te vroeg op kop. De Deense Amalie Dideriksen snoepte haar op de streep de titel af. Koud een week later spoelde ze de wrange nasmaak deels weg. Op de EK in Frankrijk pakte ze twee titels en nog eens drie medailles.

De aanloop naar de EK zag er dit jaar heel anders uit. Wild ontbrak in de selectie voor de WK in oktober in Bergen, waar de Nederlandse vrouwen domineerden, met titels voor Chantal Blaak en Annemiek van Vleuten. Ze had er vrede mee dat ze er niet bij was. Met haar sterke sprintcapaciteiten had ze op het selectieve parcours weinig te zoeken.

'Achteraf', zei ze in Berlijn, 'heeft dat alleen maar bijgedragen aan een goede voorbereiding op het baanseizoen.' In september reed ze nog de Boels Ladies Tour om zich daarna volledig op deze EK en - misschien nog wel meer - de WK in februari in Apeldoorn te richten. Dan draaien de trainingen vooral om snelheid en explosiviteit.

Tijdens de race oogde ze ijzersterk en kalm. Ze was vrijwel voortdurend in de voorste rangen te vinden. Daar draait het om, volgens haar. 'Van daaruit kun je veel opvangen.'

Bij de afvalkoers, waaraan gisteren achttien renners deelnamen, wordt degene die na twee ronden het laatste doorkomt uit de koers genomen. Voor Wild en Augustinas moest de Italiaanse Maria Giulia Confalonieri als laatste passen.

Topvorm

Bondscoach Peter Schep keek tevreden naar de hoogste trede van het podium. 'Kirsten is in topvorm. Het is heel fijn om zo te beginnen. Dit haalt meteen alle druk voor het vervolg weg.' Volgens hem profiteert Wild nog wel degelijk van haar kilometers op het asfalt. 'Er zijn er maar weinig die zo snel en explosief zijn en tegelijk zoveel inhoud hebben. Die conditie doet ze op de weg op.'

Wild rijdt in Berlijn nog het omnium, de puntenkoers en de koppelkoers. Ze dekte zich een beetje in tegen hoge verwachtingen. 'Als je meedoet heb je altijd kansen, ja. Maar vergis je niet, het niveau in Europa ligt heel hoog.' Maar sinds gisteren is Wild wel het ijkpunt.

Tweemaal brons in teamsprint

Na het onvoorziene vertrek van de Duitse bondscoach René Wolff in april waren de Nederlandse teamsprinters wat verweesd achtergebleven. Pas half september trad zijn opvolger aan, zijn landgenoot Bill Huck. Maar donderdag op de EK in Berlijn was er toch wel degelijk resultaat: zowel bij de vrouwen als de mannen was er brons. Shanne Braspennincx en Kyra Lamberink versloegen Frankrijk en eindigden achter winnaar Rusland en Duitsland. Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli klopten Rusland. Frankrijk werd voor Duitsland Europees kampioen.

Büchli, de afmaker, was onder de indruk van het niveau van het team. 'Er is echt ongelooflijk hard gereden. Ik had het heel zwaar. Ik reed maar liefst een seconde langzamer dan Harrie.' Het was na april wat improviseren geweest. Büchli ging de keirin rijden in Japan, dat deed hij wel vaker. Achtergebleven sprinters besloten elkaar scherp te gaan houden. Lamberink: 'We zijn heel eerlijk tegen elkaar geweest. Als er naar ons idee iets niet klopte, zeiden we dat meteen.'

De komst van coach Huck legde in korte tijd andere accenten in de voorbereiding. Hij laat renners soms vijf starts achterelkaar maken in plaats van drie, hij laat ze met verschillende verzetten rijden. Hij wil de renners vooral meer eigen verantwoordelijkheid geven.

Meer over