Video

Wiggins verpulvert werelduurrecord

Bradley Wiggins heeft zondagavond in Londen een nieuw werelduurrecord neergezet. Op de oIympische wielerbaan reed de 35-jarige Brit 54.426 kilometer. Dat is ruim 1,5 kilometer meer dan het nog geen vijf weken oude wereldrecord van zijn landgenoot Alex Dowsett.

Het was niet de vraag of maar hoe de wereldkampioen tijdrijden het uurrecord zou aanscherpen. Wiggins beheerst de race tegen de klok als geen ander. Dat bewees hij op de laatste Olympische Spelen, waar hij de tijdrit op de weg won.

Wiggins wilde 55 kilometer en 250 meter afleggen. Dat lukte hem niet. Zonder karakteristieke baard reed de eenmalig winnaar van de Ronde van Frankrijk rondje na rondje met een gemiddelde 54,6. De Brit wilde in de slotfase nog iets versnellen. Maar dat lukte niet, ondanks luide aanmoedigingen van aanwezige fans die de wave lieten rondgaan in het Velodrome van de Engelse hoofdstad. Moegestreden stapte de zesvoudig wereldkampioen op de baan van zijn moderne fiets. Hij tilde zijn rijwiel boven zijn hoofd en liet zich uitgebreid bejubelen.

,,Het was een lijdensweg'', hijgde Wiggins na zijn succesvolle race. ,,Ik heb vaak op de klok gekeken. Ik dacht dat er nooit een einde aan kwam. Zo voelt een kind baren waarschijnlijk. Maar goed, het is gelukt. Het is mooi dat ik dit nog kan als oude man.''

Wiggins kwam niet in de buurt van het record dat zijn landgenoot Chris Boardman in 1996 vestigde (56,375). De internationale wielerunie schrapte die prestatie uit de boeken omdat Boardman op een wel heel futuristische fiets had gereden. Wiggins nam in april na Parijs-Roubaix afscheid als wegrenner. Hij wil zijn loopbaan tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op de baan afsluiten. De Brit is al in het bezit van vier gouden, een zilveren en twee bronzen olympische plakken.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over