Update

Wiggins op jacht naar fenomenaal record

Een rockster treedt op in Londen en binnen een half uur was zijn show van exact een uur uitverkocht. Sir Bradley Wiggins valt zondag het uurrecord op de Britse wielerbaan aan. Het doel: 2,3 kilometer meer rijden dan Alex Dowsett deed in mei. De aanloop naar de poging is een mediacircus.

Bradley Wiggins. Beeld getty
Bradley Wiggins.Beeld getty

Daar heeft de levende Britse wielerlegende zelf aan bijgedragen. Deels ligt het aan zijn reputatie. Wiggins werd op de baan zes keer wereldkampioen en drie keer olympisch kampioen. Onsterfelijk werd hij met de eerste Britse Tourzege in 2012. In datzelfde jaar werd hij olympisch kampioen tijdrijden. Op diezelfde discipline is hij de huidige wereldkampioen, ondanks zijn ongestroomlijnde baard.

Anderzijds komt het door het doel dat hij zichzelf stelt. Hij wil het bestaande record ,,niet alleen breken, maar het zo scherp mogelijk maken'', zei hij eerder dit jaar tegen Britse media. Wiggins wil 55 kilometer en 250 meter afleggen in exact een uur tijd. Dat zijn 221 rondjes, ruim elf rondjes meer dan de Britse recordhouder reed in Manchester. ,,Maar het doel is om het record te breken, ik zou het record van Alex niet onderschatten'', zei hij tegen Sky News.

Wiggins heeft alles uitgedacht voor zijn poging. Zijn pak, zijn fiets, zelfs de muziek die over de baan zal schallen, aldus The Telegraph deze week. Het belangrijkst is echter het schema. ,,Het is een kunst op zich. Weten hoe je lichaam reageert, hoe diep je kan gaan en weten hoe je moet rijden op een baanwielrenfiets zonder af te remmen, te versnellen, te schakelen. Je hebt niets anders om aan te denken dan die zwarte lijn op de baan'', zei Wiggins. ,,De meest efficiënte manier is om continu dezelfde kracht te geven. Als je kijkt naar het schema van Alex, dan ging hij steeds sneller. Mensen als Thomas Dekker (die in februari niet slaagde in zijn poging, red.) gingen alle kanten op. Je moet hem in cruise control zetten.''

Het enige wat hij niet kan beïnvloeden, is het weer. ,,Veel hangt tijdens een uurrecord af van de luchtdruk. Dat kan een verschil van een kilometer meer of minder maken. Als de omstandigheden goed zijn, kan het.''

Maar falen is voor Wiggins eigenlijk geen optie. Hij wilde dit jaar Parijs-Roubaix winnen. Dat lukte niet. Zondag zal hij echter na een uur grijnzend van zijn fiets willen stappen en met een scherp record op zak een biertje willen vatten, zoals hij dat ook deed na de tijdritzege op de Spelen van Londen. ,,Ik ga heel dronken worden vanavond'', zei hij toen tegen de BBC.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over