Nieuws

Wielrenster Vollering schrijft achtste editie van La Course op haar naam

De glimlach die op het gezicht van wereldkampioen Anna van der Breggen de grimas van de inspanning verdrong was zaterdagmorgen veelzeggend. Enkele meters verderop stak haar ploeggenoot Demi Vollering zegevierend op de Côte de la Fosse aux Loups beide armen omhoog. Andermaal het karwei volgens afspraak geklaard: weer winst voor SD Worx.

Wielrenster Demi Vollering steekt de handen de lucht in na het winnen van de achtste editie van La Course. Beeld Klaas Jan van der Weij
Wielrenster Demi Vollering steekt de handen de lucht in na het winnen van de achtste editie van La Course.Beeld Klaas Jan van der Weij

Van der Breggen had de sprint in een groepje met kanshebbers in de laatste honderden meters aangetrokken, al was het Marianne Vos, de kopvrouw van Jumbo-Visma, die als eerste in het wiel sprong. Vollering reageerde tijdig. Haar versnelling was genoeg om als eerste over de streep te komen. Achter de Deense Cecilie Ludwig eindigde Vos als derde en werd Van der Breggen vierde.

Het was een slot met een historisch karakter: de rit in Bretagne van 108 kilometer tussen Brest en Landerneau was de laatste van acht edities van La Course, de wedstrijd voor vrouwen in de kantlijn van de Tour de France. Na lang lobbyen is organisatie ASO onlangs overstag gegaan voor een evenement in Frankrijk dat meer zal aanspreken: volgend jaar is er een Tour de France Femmes, acht dagen koers, te beginnen op 24 juli in Parijs op de dag dat daar de mannen aankomen voor hun traditionele afsluiting op de Champs Élysées.

Vollering is na Van der Breggen (2015), Vos (2014, 2019) en Annemiek van Vleuten (2017, 2018) de vierde Nederlandse die La Course op haar naam schrijft. Twee keer was de zege voor iemand uit een ander land: de Australische Chloe Hosking was de beste in 2016, de Britse Elizabeth Deignan in 2020.

Doorbraak

De 24-jarige renster uit Pijnacker beleeft dit seizoen haar doorbraak. Ze werd vijfde in de Ronde van Vlaanderen, tweede in zowel de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race, waarin ze beide keren nipt op de streep werd geklopt, en boekte haar grootste zege in Luik-Bastenaken-Luik. Ook toen bereidde Van der Breggen het eindschot voor.

Ze kwam dit jaar in dienst bij SD Worx, nadat de wereldkampioen en ploegleider Danny Stam naar Zwitserland waren gereisd om haar over te halen naar de ploeg te komen; haar vriend werkt in Luzern. Ze had zich bij haar vorige ploeg Parkhotel-Valkenburg in de kijker gereden, met vorig jaar derde plekken in La Course en de Waalse Pijl.

De drie kilometer lange Côte de la Fosse aux Loups, waar de vrouwen maar liefst vier keer tegenop moesten, bleek zaterdag een sloper van jewelste. Na een steil stuk van 14 procent in de eerste kilometer, blijft de weg lang oplopen, om pas in de laatste honderden meters af te vlakken. In de laatste van drie plaatselijke ronden achterhaalde het peloton met de grootste favorieten onder impuls van Jumbo-Visma een kopgroep van twaalf rensters. Op de klim probeerde de een na de ander, onder wie Katarzyna Niewiadoma, Grace Brown, Liane Lippert en Ludwig, om weg te komen, maar telkens strandden de pogingen op verzuurde benen. Even leek het erop dat Van der Breggen alleen aan de finish probeerde te geraken, maar ze besloot dan toch te wachten op aansluiting van de net afgehaakte Vollering. Het geloof in haar sterke sprint was groot.

Tijdens de ontknoping, waarin het tempo soms volledig stilviel, kwam de latere winnares nog bijna ten val, toen Vos naar rechts zwiepte om een prik van Van der Breggen te pareren en daarbij de fiets van Vollering leek te raken. Die wist haar evenwicht te bewaren en bleek ook mentaal nog voldoende in balans om het voorbereidende werk van haar ploeggenoot glorieus af te maken.

Meer over