Wielrenster Van Vleuten gewond na aanrijding

Annemiek van Vleuten is donderdag bij een trainingsongeval in Italië gewond geraakt. De renster van Bigla Cycling werd aangereden door een auto en ligt in het ziekenhuis in Sondalo.

null Beeld anp
Beeld anp

'Ik werd geschept', schreef ze vrijdag op haar website. 'Het resultaat is dat ik hier nu lig met drie gebroken ribben en een gebroken sleutelbeen. Ook heb ik een klaplong opgelopen.' Hoe lang het herstel duurt en of haar WK-deelname eind september in gevaar komt, is nog onbekend.

Van Vleuten: 'Dit is natuurlijk heel zuur, maar ik ben blij dat ik er relatief goed vanaf ben gekomen en het geen blijvende gevolgen zal hebben. Ik moet hier nog enkele dagen blijven ter observatie. Daarna ga ik in Nederland samen met mijn artsen een plan maken voor mijn herstel.'

Van Vleuten werd in 2014 Nederlands kampioen tijdrijden. Enige tijd later kwam ze ten val tijdens de ploegentijdrit op de WK in het Spaanse Ponferrada. Toen vloog ze in de slotfase, met een zilveren medaille in zicht, uit de bocht en reed ze de hekken in. Daarna gingen enkele rensters van het Rabo Livteam onderuit. Ze is de afgelopen jaren driemaal geopereerd aan een beknelde liesslagader.

Woensdag, een dag voordat Van Vleuten in aanraking kwam met een auto, raakte Laurens ten Dam op vergelijkbare wijze geblesseerd. Hij brak een rugwervel toen hij tijdens een training werd aangereden. Het lijkt uitgesloten dat de 34-jarige wielrenner later deze maand van start gaat in de Ronde van Spanje.

Ten Dam was zich in België aan het voorbereiden op de Vuelta. Daarin wilde hij zich revancheren voor de Tour de France, waarin hij door een zware valpartij in de derde etappe nauwelijks iets kon laten zien. Bij die val raakte een schouder uit de kom.

Meer over