Wielrenner en viervoudig Tourwinnaar Chris Froome mist Tour de France na val in Dauphiné

Chris Froome doet niet mee aan de Tour de France, die over drie weken in Brussel begint. De viervoudig winnaar is woensdagmiddag hard ten val gekomen tijdens de verkenning van een tijdrit in Criterium du Dauphiné, de Franse rittenkoers die hij ter voorbereiding op de Ronde van Frankrijk reed.

Volgens de Franse sportkrant L’Equipe zou Froome tegen een muur gereden zijn en daarbij zijn bekken hebben gebroken, al is dat nog niet bevestigd door zijn ploeg Ineos.

Froome hoopte dit jaar zijn vijfde Tour de France te winnen. Dat zou hem in hetzelfde rijtje hebben gebracht als onder meer Eddy Merckx, aan wie de Ronde van Frankrijk dit jaar een eerbetoon is. De 34-jarige Froome zal nu minstens een jaar moeten wachten om een nieuwe poging te ondernemen. Hij ondergaat in het ziekenhuis van Roanne verder onderzoek.

Sleutelbeen

Het uitvallen van Froome is al de tweede tegenvaller in korte tijd voor Ineos, dat sinds begin mei Sky als sponsor opvolgde. Eerder al moest het Colombiaanse klimtalent Egan Bernal afzeggen voor een grote ronde: hij miste de Giro d’Italia vanwege een gebroken sleutelbeen, opgelopen tijdens een trainingsrit.

De organisatie van de Tour wilde Froome vorig jaar nog weren van het evenement, omdat er in de Vuelta bij hem een te hoge hoeveelheid salbutamol, een astmamiddel, was geconstateerd. Uiteindelijk werd door de mondiale wielerunie UCI afgezien van een strafzaak en kon Froome alsnog starten.

Vorig jaar won zijn ploeggenoot Geraint Thomas de Tour. Dit jaar zou Froome met hem moeten uitmaken wie de kopman zou worden. Die strijd is nu, onvrijwillig, bij voorbaat beslist.

Meer over