Wie wordt de opvolger van Joop Alberda?

De nationale zwembond KNZB oriënteert zich in het buitenland voor het optuigen van de technische staf in de jaren na Rio 2016. Na de Olympische Spelen van deze zomer verdwijnt Joop Alberda als technisch directeur. Hij heeft de voorbije maanden met buitenlandse coaches als de Australiër Shannon Rollason en de Brit Jon Rudd over de toekomst van het Nederlandse zwemmen gesproken.

Joop Alberda, technisch directeur van de zwembond. Beeld anp
Joop Alberda, technisch directeur van de zwembond.Beeld anp

Onduidelijk is of er naast een technisch directeur ook weer een hoofdcoach zal worden aangesteld bij de KNZB. Tot en met de Spelen van Londen combineerde Jacco Verhaeren die twee functies. Hij deed dat gedurende zes jaar. In 2013 was hij slechts werkzaam als technisch directeur. Op 1 januari 2014 verdween de kampioenenmaker naar Australië, waar hij bij grote toernooien de hoofdcoach is. Hij is daar, in een land met 1.500 zwemcoaches, uitermate succesvol.

Bij de KNZB werd Alberda in 2014 zijn opvolger voor de post op het bureau in Nieuwegein. In het veld, met twaalf fulltimezwemtrainers, nam de oud-volleybalcoach ook de nodige taken van de actieve Verhaeren over. Hij voerde een strakker regiem.

Discussies

Aan de rand van het bad, de plaats die Alberda niet kende, was er de voorbije twee jaren - meestal achter de hand gesproken - discussie over de deskundigheid van de Groninger. Alberda's zwemkennis is beperkt. Hij leunt op de inbreng van ervaren coaches als Marcel Wouda (Nationaal Trainingscentrum Eindhoven) en Martin Truijens (NTC Amsterdam).

In Eindhoven, stad nummer één van het Nederlandse zwemmen, wordt al nagedacht over de jaren na Alberda. Pieter van den Hoogenband, de beste Nederlandse zwemmer uit de geschiedenis, heeft zich onlangs in het AD al aangediend als kandidaat voor de post van technisch opperhoofd.

De 38-jarige oud-zwemmer wordt gesteund door Aad van Groningen, de kritische teammanager van Alberda. Van Groningen is meer dan dik bevriend met Verhaeren. Zijn relatie met Alberda staat bekend als stroef.

Geen visie en ambitie

Van den Hoogenband, die al enige tijd radiostilte betracht, wil slechts aantreden als algemeen directeur Jan Kossen verdwijnt. In maart zei hij tegen het AD: 'Ik heb geen vertrouwen in een samenwerking met Kossen. Ik mis bij hem visie en ambitie.'

Alberda maakte begin dit jaar een studiereis naar Australië. Normaliter zou hij in de preolympische maanden een blauwdruk moeten maken voor de periode 2017-2020, de aanloop naar de Spelen van Tokio. De voorbije jaren zijn er al tal van wisselingen aan het trainersfront geweest.

Een belangrijke opdracht

Tweevoudig olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo koos na de jaren met Verhaeren voor (op rij) Marcel Wouda, Christiaan Sloof en Patrick Pearson als coach. Zij ontbeert nog steeds het absolute topniveau, waarmee zij in 2012 de 50 en 100 meter vrije slag naar de hand zette. Dat te garanderen was een belangrijke opdracht voor Alberda.

Volgende week, bij de zevendaagse EK van Londen, neemt Alberda één ervaren coach (Truijens), een gevorderde trainer (Pearson) en een nieuweling (Frank Bosma) mee. De trainer met de meeste zwemmers, Marcel Wouda, blijft achter in Nederland. In de ploeg van twintig zijn liefst zes zwemmers die in het dagelijks bestaan met een buitenlandse coach werken: Kira Toussaint, Andrea Kneppers, Dion Dreesens (allen VS), Femke Heemskerk, Sharon van Rouwendaal (beiden Frankrijk) en Wendy van der Zanden (België). De zevende zwemster die buiten Nederland haar domicilie heeft gekozen, de bij Jon Rudd in Plymouth trainende schoolslagspecialiste Moniek Nijhuis, heeft haar loopbaan voorlopig opgeschort. Zij heeft een burn-out.

Ranomi Kromowidjojo heeft nog niet haar topniveau gehaald. Beeld anp
Ranomi Kromowidjojo heeft nog niet haar topniveau gehaald.Beeld anp
Meer over