Wie Tachos zegt, denkt direct aan familie Konitz

Vader en zoon Konitz spelen belangrijke rollen bij het zaalhandbalteam van Tachos. Piotr is coach, Bartek een van de sterspelers....

Langs het speelveld ziet coach Piotr Konitz nogal wat misgaan bij zijn ploeg die gewend is dat zijn zoon Bartek, net negentien, de lijnen uitzet. De jeugdige leider wordt node mist. Echtgenote Renata kwebbelt er op de tribune vrolijk op los.

In het voorprogramma treedt dochter Sandra Konitz op. Ze speelt in de eerste divisie, is pas vijftien en jeugdinternational. Tijdens een avondje Tachos is de Konitz-familie prominent aanwezig.

Al vijftien jaar is Piotr Konitz (44) aan de club verbonden. Vandaar zijn bijnaam, de Foppe van Tachos. Eerst als speler, en de laatste tien jaar als trainer/coach. Afkomstig uit de omgeving van de Poolse mijnwerkersstad Katowice schopte hij het bij Pogon Zabrze tot 78 interlands in een periode waarin het handbal uit dat land tot de wereldtop behoort.

Was het bij Tachos elk jaar een duiventil met vertrekkende en komende spelers, vorig jaar kreeg Konitz te maken met een spelersgroep die nu eens langer dan een jaar bleef. Met een Joegoslaaf, een Pool, een Tunesiër een Marokkaan en zoon Bartek als junior. De ploeg eindigde op twaalf punten en stelde het eredivisieschap pas na winst in een degradatieduel veilig.

Dit seizoen was Tachos de openbaring van de eredivisie. Met nagenoeg hetzelfde team als vorig jaar werden 26 punten behaald, voldoende voor een plekje in de kampioenspoule. Het was vooral het werk van coach Konitz die zijn mannen leerde om simpel en toch creatief te spelen.

'In Nederland kijkt men graag hoe handbal wordt gespeeld in landen als Denemarken, Zweden en Duitsland. Moeten we niet doen. Daar trainen profs drie keer per dag, wij als amateurs vier, vijf maal per week.'

Van spelsystemen houdt Konitz niet. 'Die zijn voor tegenstanders eenvoudig te doorgronden. Nee, mijn spelers moeten kijken wat er op het veld gebeurt en de beste oplossing kiezen. Leren vooruit denken, in de dekking en de aanval. Dan ben je moeilijk af te stoppen.'

Onlangs heeft Konitz bij het bestuur van Tachos aangegeven dat de kern van de spelersgroep bij elkaar moet blijven. 'Continuïteit leidt tot harmonie in het team.' Wel heeft hij een wensenlijstje ingediend met wat namen van versterkingen.

Want Tachos wil vooruit. Zeker nadat de gemeente Waalwijk heeft ingestemd met de bouw van een nieuwe sporthal die 5,2 miljoen euro zal kosten. 'Dan kunnen we meer trainen en de talentontwikkeling uitbreiden. En er komt een commissie om nieuwe sponsors te benaderen', hoorde Konitz vorige week tijdens een etentje bij de Chinees met het bestuur. 'In 2007 willen we tot de topdrie van Nederland behoren.'

Zoon Bartek twijfelt of hij volgend jaar nog bij Tachos speelt. Hij heeft aanbiedingen uit Duitsland op zak. Geen wonder, want hij is een opbouwer met een fantastische techniek en een enorm schot.

Hij bezit onmiskenbaar kwaliteiten voor de Bundesliga, de sterkste clubcompetitie ter wereld waar aan toppers achttienduizend euro netto per maand wordt betaald.

Een pass over 20 meter is geen probleem. De bal luistert precies naar hem, weten zijn teamgenoten. Ook als Bartek met de rug naar je toe staat moet je goed opletten. Hij kan je dan toch aanspelen.

'Hoewel hij pas negentien is trekt hij de kar', zegt vader Konitz. 'In Nederland zijn er geen andere spelers die dat kunnen.'

Konitz weet ook niet wat het beste is voor zijn zoon. 'Als vader zeg ik, ga naar Duitsland. Maar als trainer hoop ik dat hij hier nog twee jaar blijft. Ik heb hem nodig. Hij alleen is 75 procent van mijn team. Er is een groot verschil of hij meespeelt of niet.'

Zaterdagavond thuis tegen E en O kon Bartek niet meedoen. Dat was te merken. Donderdag bij de training had hij enkele ribben gekneusd. De combinaties liepen niet, vooral Borowczyk en Franken bezondigden zich aan slordigheden en de misverstanden waren talrijk.

Het was aan keeper Tadey te danken dat Tachos in het spoor van de aanvankelijk superieure Emmenaren kon blijven. In een tumultueuze slotfase lukte het Tachos echter de aansluiting te bewerkstelligen.

Na het eindsignaal verscheen Bartek toch nog op het speelveld. Om zijn teamgenoten tot een buiklanding te bewegen en samen met hen de 23-23 eindstand als een overwinning te vieren.

Meer over